Kategorier
Uncategorized

Samma då som nu

Om nu någon mot förmodan skulle tro att det här med disciplinproblem på biblioteket är något nytt så kan man bara läsa om vad Lena Lundgren skriver i boken om Valfrid Palmgren (Böcker, bibliotek, bildning) och Stockholms barn- och ungdomsbibliotek, fömodligen Europas första i sitt slag, som öppnade 1911 på Drottninggatan i Stockholm:

”Allt var inte idyll. Särskilt under krigsåren, då biblioteket fungerade som en värmestuga för många barn, blev det en del ordningsproblem. ’Tyvärr samlades då’ skriver bibliotekarien Lizzie Moll, ’en del mindre önskvärda element, som alltför tydligt visade att de kommit till biblioteket för att ”skoja”, och med vilka de tjänstgörande – idel svaga kvinnor – ofta hade animerade uppträden.’

Eva Ringenson berättade också 1961 /…/ att ’kärringar’ var den vanliga benämningen på de unga bibliotekarierna. När en gång den respektingivande Anna Landergren skulle avlösas hördes från en gosse: ’Nu går kärringen, nu blir det kul!’”

Katarina läsestuga (som startats av Folkbildningsförbundet) låg på Åsögatan på östra Södermalm, bland mer eller mindre förfallna söderkåkar som skildrats av Per Anders Fogelström, och föreståndarinnan Karin Forsman har därifrån berättat om hårda bataljer med bibliotekets buspojkar, varav en slog henne hårt i huvudet med sin kavaj, fylld med stenar i fickorna. Men också om en liten buse, som många år senare dök upp på stadsbiblioteket och artigt hälsade på Forsman, som blev mycket förvånad. ”Han hade då blivit en ståtlig ung man, som utbildade sig på aftonskola till ingenjör.”

Karin Forsman följde med när läsestugan 1928 övertogs av SSB. Men hon skulle alltid sakna Katarina läsestuga, trots bataljerna med buspojkarna därstädes. Hon arbetade närmare 40 år som bibliotekarie i det Stockholm som var en gång.

Kanske tycker man att förhållandena borde ha förändrats sedan den gången biblioteken i Stockholm drevs av idealitet, av ”svaga kvinnor” som närmast arbetade gratis.

Men känner man inte sin historia så kan man ju heller inte lära något av den.  Dessvärre.

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.