Kategorier
Skolbibliotek

Tänk tvärtom

Hörde på radio om den lilla skolan utanför Soppero i Norrbotten, som kommunen vill lägga ner för att bussa de arton barnen till en större skola. Förståeligt ur ekonomisk synvinkel, men föräldrarna i Soppero menar att det skulle bli flera timmars extra arbetsdag för barnen med den långa restiden. I kommunens konsekvensanalys har man över huvud taget inte tagit hänsyn till barnens perspektiv. Som vanligt.

I min oskuldsfulla värld skulle kommunen naturligtvis tillsätta en lärartjänst i den lilla skolan för de arton barnen, en lämpligt stor klass även om barnen inte är lika gamla, det är inte så många år sedan sådan undervisning i ABC-form bedrevs i  små skolor på landet. De äldre barnen hjälper till att undervisa de yngre – fungerar alldeles utmärkt om inte mitt minne bedrar mig.

Men bibliotek då? Nej det kan knappast krävas för den lilla skolan. Men kommunen bör kräva att barnen i de små skolorna en gång i månaden får tillgång till ett större skolbibliotek, bokbuss eller kommunbibliotek. Detta bör kommunen kräva, inte föräldrarna. Tillgången till bibliotek ska inte göra att små skolor måste läggas ner, det vore ett bakvänt sätt att resonera. Tänk tvärtom – det går om viljan finns. Och fungerar bra för alla.

Ett förslag till kulturministern – som nu annonserat en större satsning på bibliotek och läsfrämjande, och dit hör väl biblioteksbesök, eller?

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.