Kategorier
Uncategorized

Vi skulle aldrig ha lämnat Afrika

Igår såg jag Jimmie Åkesson på TV. Han blev rätt hårt grillad av Skavlan, och gjorde väl inget större intryck. Men satte förstås igång mitt tankearbete.

Jag kom att tänka på en karikatyr i tidningen. Jimmie sitter och tigger på gatan. På den dåligt handskrivna lappen står att han bara som sjukskriven får 70.000 från riksdag och parti i månaden, och nu vill försäkringskassan ta ifrån honom de 20.000 han anser sig ha rätt till från deras sida. Så nu måste han sitta på gatan och tigga!

Jag kan tänka: hur kommer det sig att människor, vissa, inte alla, bara vill ha mer och mer i den egna fickan. Varför ökar löneklyftorna stadigt? Varför fortsätter de fattiga vara fattiga, medan de rika blir allt rikare? Är det människans natur?

Lasse Bergs bok Skymningssång i Kalahari handlar om hur människan bytte tillvaro.  Om hur vi för 10.000 år sedan slår oss ner i Egypten, Längs tvåflodslandet i Irak och Syrien (idag bombat till grus), i Indusdalen, i Kina, i Sydamerika. Och hur så fort vi övergår från att vara jägare och samlare och börjar odla säd, så uppstår klassamhället. Nästan med en gång.

Så kanske är det inte medfött, menar Berg. Kanske är det helt enkelt ett strukturfel inom vårt sätt att organisera oss, eller på det sätt som andra organiserar oss.

”Det var en verkligt olycksalig idé” skriver Berg. ”det där med att lämna vår födelsekontinent. Det var ju så alla våra problem började. Allt i oss [biologiskt-kemiskt] är gjort för ett liv i det tropiska Afrika. I dess miljö skapades vår art och släkte, alla de förmänniskor som vi härstammar från, en halv miljon generationer tillbaka. [Vår tid som odlare är mycket kort jämfört med förtiden som jägare och samlare.] Det är fortfarande så att får vi inte tillräckligt med sol så kan vår tallkottkörtel, som är tillverkad för afrikanska förhållanden, inte producera tillräckligt mycket melatonin, och vi mår sämre. Vi blir deprimerade av att vara borta från Afrika.”

Jimmie och jag har  också en annan sak gemensamt, vi äter båda antidepressiva. Jag tror egentligen att vi båda skulle må bättre om vi flyttade tillbaka (om än bara i tanken) till Afrika. Eller åtminstone kunde börja leva på ett helt annat sätt än idag. Och det gäller nog fler än vi. Många, inte alla.

Fast då skulle det ju, å andra sidan, bli väldigt trångt på den kontinent vi redan börjat förstöra!

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.