Kategorier
Israel Ryssland

Domedagsprofeter

Vi går en avgrundsmörk framtid till mötes. Det är en recension i Svenska Dagbladet idag som slutar med denna domedagsprofetia. Två böcker recenseras, Krim tillhör oss, imperiets återkomst, av Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenska Dagbladet, och Ukraina – gränslandet av Anna-Lena Laurén och Peter Lodenius, två böcker som säkert kommer att hitta väg in i bibliotekets hyllor.

Putins diktatoriska regim i Ryssland är illvillig och oberäknelig. Thomas Engström som recenserar Kniiviläs bok menar att det kalla kriget, som vi trodde var förbi, är tillbaka. Om det är värre än när jag själv växte upp låter jag vara osagt, men det är allvarligt nog.

Inte blir det bättre av att ärkeskurken Netanyahu vann en stor seger i israeliska valet. Ett av hans argument i valspurten (i en ström av krigsretorik) var att Israel var utsatt för en ”konspiration av utländska regeringar, ledd av bland andra Sverige, var syfte ska ha varit att avlägsna honom från makten”, skriver journalisten Catrin Ormestad i Svenska Dagbladet, och kallar argumentet ”bisarrt”. Ilan Cohen, talesman för Judar för Israel-palestinsk fred säger i SvD att valet är ”en stor besvikelse”. Samtidigt utsätts det tidigare relativt lugna Tunisien för ett nytt vansinnigt islamist-attentat, med ett tjugotal döda.

På torsdag 26/3 uppträder i Stockholm en av Putins största kritiker, författaren Vladimir Sorokin på Kulturhuset i Stockholm klockan 19. Han har skrivit flera både skrämmande och vansinniga romaner om utvecklingen i Ryssland: Blått fett, I det heliga Rysslands tjänst, Is, Snöstormen, och den senaste: Tellurien. Hans maning kommer säkert att gå i samma tonläge som rubriken ovan. Om han och andra domedagsprofeter får rätt återstår att se. Men bara tanken att så skulle ske är mer än skrämmande.

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.