Kategorier
bis tidskriften

Selimovic kommer med felaktiga påståenden om tidskriften bis

I en förvirrad artikel om Kulturrådets produktionsstöd till kulturtidskrifter (Expressen, 16 januari) använder Jasenko Selimovic tidskriften bis (som ges ut av föreningen Bibliotek i Samhälle) som exempel på en tidskrift som ”späd[er] ut” resurserna och tar pengar från tidskrifter som i Selimovics tycke håller högre kvalitet, och kanske är lite mindre konstiga, lite mindre vänsterpolitiska.

Frågan om kvalitet lämnar vi naturligtvis till våra läsare att avgöra, men det är tråkigt att Selimovic slänger sig med omdömen om vår tidskrift som uppenbart inte är grundade på en faktisk läsning av den. Att bis ”ivrigt diskuterar om ‘kommunism [är] en historisk parentes?'”, som Selimovic påstår, är inget vi i redaktionen känner till, men vi tar det som ett förslag till uppslag för framtida nummer.

Under det senaste årets utgivning har bis, för att ta några exempel, skrivit om bibliotek och kulturarv i Palestina, den bristande arbetsmiljön för många biblioteksarbetare, om barnens bibliotek, om bibliotekspolitik från papperslösas rättigheter till den parlamentariska kulturpolitiken och SD:s tafatta men obehagliga försök att klä biblioteken i folkdräkt.

Vi är glada att ha fått produktionsstöd igen, eftersom det ger oss möjlighet att fortsätta driva den oerhört viktiga biblioteks- och kulturdebatten från ett kritiskt vänsterperspektiv. Att tidskriften för biblioteksdebatt från vänster utesluter dock inte att en mängd olika röster kommer till tals, vilket Selimovic skulle kunna se om han öppnade tidskriften. Vi välkomnar honom och andra intresserade att skaffa en prenumeration!

bis redaktion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.