Kategorier
fackliga frågor

Facket gör skillnad

Jag läser i Handelsnytt (Medlemstidning för Handelsanställdas förbund) om hur viktigt det är att vara med i facket. Två invandrartjejer intervjuas, Anna Matkovich, som jobbar i skobutik i Malmö, och Dzeraldina Eriksson som jobbar på Ikea i Karlstad.

-Efter en enda facklig kurs var jag fast, säger Dzeraldina. Facket tjänar på att de förtroendevalda har olika bakgrunder och erfarenheter. Vi kan lära av varandra.

Handels fackförbund har svårt att värva medlemmar, många som jobbar i butikerna är ungdomar eller invandrare. 65 procent av förbundets medlemmar är kvinnor.

Hur många bibliotek har förresten en facklig tidning och skyltar med den? Och personal med invandrarbakgrund?

Sedan läser jag om bokhandeln i Kiruna, inrymd i en gammal bingohall. 2009 förlorade Kiruna sin enda bokförsäljare när Domusvaruhuset stängde. Nu har några entusiaster öppnat Kiruna bokhandel med två anställda.

Författare som skriver thrillerlitteratur om Norrbotten och Lappland är t.ex. Åsa Larsson, Jerk Schuitema, Lars Pettersson, Olivier Truc, Marianne Cedervall, Majvor Müller och Ann-Helén Laestadius. Författare som, utom den förstnämnda, åtminstone jag knappt hört talas om. Kanske dags att ändra på den saken nu?

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.