Barns rättigheter uppmärksammas

Ikväll har barns rättigheter uppmärksammats på ett särskilt sätt, i och med att Nobels fredspris förärats 17-åriga pakistanskan Malala Yousafsai, och den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi. I utsändningen från Oslo fick man se Malalas pappa hålla om Satyarthi, representanter för två länder som ända sedan självständigheten 1947 nästan ständigt legat i konflikt med varandra.

Malala Yousafsai har blivit en symbol för flickors (såväl som pojkars) rätt till utbildning (och bibliotek) i alla länder. Det är knappast kontroversiellt i Sverige, som gått i bräschen för detta, men i majoriteten av världens länder är det fortfarande så. Därför är kvällens nobelpris desto mer glädjande.

Mats Myrstener

2010-05_low_TPO_Taloqan_mixed_class_webb2

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.