Kategorier
bibliotekshistoria Botkyrka

Hurra och god fortsättning

”Genom historien mot framtiden –  Biblioteksmuseet 20 år” är en snygg, lockande och mycket innehållsrik liten jubileumsbok med idel goda skribenter. ”Folkbiblioteken har en viktig historia att berätta, en historia som handlar om upplysning och bildning för demokrati och inflytande. Biblioteksmuseet berättar denna historia” med de orden avslutar riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg sitt inledande kapitel.

Tommy Olsson, som varit en av de drivande sedan starten, ger en kort genomgång av museets historia och verksamhet. Ilkka Mäkinen gör en mycket tänkvärd jämförelse mellan Boråsmuseets bakgrund och motsvarande museum i Vasa. Nyttigt att bli påmind om Finlands mer dramatiska historia och inse hur det påverkat biblioteksutvecklingen.

Bengt Göransson skriver klokt som vanligt. Anna-Lena Höglunds personliga biblioteksideologiska tillbakablick på den gångna femtio åren andas lite besvikelse men hon hyser ändå hopp om att den nya bibliotekslagen ska kunna leda till en bättre och jämlikare biblioteksstandard över hela landet.

Margareta Bergs beskrivning av och tankar kring biblioteksverksamheten i Botkyrka förmedlar klokskap, en smittande entusiasm och framtidstro. Bara att hoppas att det inspirerar många andra att jobba på liknande sätt.

Till sist blottlägger Magnus Torstensson och Nils Erik Nauclér lite av de historiska rötterna till folkbiblioteken och sambandet med folkbildningsrörelserna.

Allt detta får plats i en ovanligt läcker liten bok.

Alltså ingen tvekan om att Biblioteksmuseet och den ideella förening som driver det gör ett fantastiskt jobb och bör få  ekonomisk trygghet och möjlighet att utvecklas vidare. En så viktig institution kan i längden inte förlita sig på eldsjälar och tillfälliga projektmedel. Det borde vara ett självklart statligt ansvar – KB, Kulturrådet, Kulturministern, någon som känner något ansvar för en så viktig del av vår folkrörelse- och demokratihistoria?

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.