Kategorier
arbetsmiljö

Arbetsmiljön allt sämre

Har du känt psykiskt obehag av att gå till arbetet på sistone? Då är du inte ensam.
Nästan hälften av alla kvinnor 30 år och yngre i en undersökning som presenterades i Svenska dagbladet 23 oktober gör det. Bland män i samma ålder är siffran 30 procent (men mörkertalet torde vara ganska stort). Sedan sjunker andelen som känt obehag av att gå till jobbet, men bland kvinnor 31-40 år har över fyrtio procent känt obehag av att gå till arbetet det senaste året (de har också varit borta från arbetet minst en dag pgr av obehag det senaste året). Kvinnor har som regel högre siffror än män. Kanske för att de är mer beredda att tala klarspråk?
I artikeln kommenterar VD:n för Sveriges företagshälsor, Lars Hjalmarsson, de höga siffrorna.
-Det är väldigt oroväckande. Andelen som känner obehag har dubblerats sedan den senaste undersökningen för fyra år sedan. Arbetsgivarna är för dåliga på att skapa bra arbetsmiljöer för sina anställda. Yngre människor har som regel högre krav på en acceptabel arbetsmiljö. Man har mindre s.k. ”arbets- och pliktmoral”, kanske sämre fysisk och psykisk uthållighet, och sätter andra värden högre i livet än att bara arbeta. Men många unga far också illa på arbetsplatsen, de är inte med i facket, de jobbar i slimmade organisationer. De känner av stressen, och att de inte kan påverka sin situation.
-Det är en oroväckande utveckling. Arbetsmiljöfrågan har fått stå tillbaka för kvartalsekonomin. Det räcker inte med fruktkorgar, fredagsfika och gymkort, arbetsgivarna måste se över hela organisationen. Och politikerna måste skapa förutsättningar för bra arbetsvillkor och en god arbetsmiljö.

Jag kan tänka att det nog inte bara är unga anställda (”anställda” förresten, det begreppet har väl urholkats med åren?)som mår dåligt på arbetet? När blev du kontaktad av företagshälsan senast på din arbetsplats? Och om du själv tog kontakt, fick du hjälp?
Nähä, kunde väl tro det.
Förhoppningsvis kan vi läsa mer i ämnet i bis framöver.
(Undersökningen gjordes av Sveriges företagshälsor och grundar sig på 9.000 svar. Obs. att den ursprungliga tidningsartikeln är betydligt längre än det korta referatet på webben. Enligt arbetsmiljölagen har fackets skyddsombud rätt att stänga en arbetsplats som inte fungerar pgr av dålig arbetsmiljö. Men hur många använder sig av den möjligheten?)
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.