Kategorier
mångkultur mångspråkighet rasism

Tillsammanskapet

I sat me down to write a simple story
which maybe in the end became a song
The words have all been written by one before me
We’re taking turns in trying to pass them on
(Pilgrim’s progress, musik av Matthew Fisher, text av Keith Reid)

”Jag upptäckte att eleverna från olika samhällen, länder och kulturer, olika religioner, olika seder, på samma gång fick sin undervisning på ett gemensamt språk, svenska och engelska, och att de sedan hade enskilda lektioner i sina egna modersmål. Att de i sin skola kunde utöva sin religion. Jag tyckte att det var en enastående institution och jag skrev till och med en artikel om det, för jag blev väldigt rörd av erfarenheten. Jag tycker att det är väldigt intressant vad de gör där som en experimentell institution för ett problem som är världsomspännande.”

(Mario Vargas Llosa minns hur han besökte Rinkeby skola och bibliotek när han fick Nobelpriset i litteratur 2010. (DN 5 oktober 2014.))

Hittat på gatan:

”Är du trött på rasismen i samhället? Blev du förbannad och skrämd över Sverigedemokraternas valframgångar? Då är det dags för dig att på allvar börja ta fajten för ett samhälle där alla får plats – men inte rasismen.

Tillsammanskapet hjälper antirasister som vill organisera lokalt arbete för sammanhållning och gemenskap, mot rasism. Sedan i mars i år har vi hjälpt till att dra igång lokala rörelser och initiativ på närmare femtio platser. Från Sjöbo i söder till Luleå i norr. I städer som Falköping, Eslöv och Ludvika, samhällen som Frillesås och Knivsta, städer som Lund och Stockholm.

Vi samlar ideella krafter som tror att ett starkt lokalsamhälle där vi ställer upp för varandra är förutsättningen för att få bukt med rasismen. Tillsammanskapet utbildar lokala ledare, hjälper till att sätta upp lokala kampanjer och rådgivning.”

Läs mer på hemsidan tillsammanskapet.se

https://www.youtube.com/watch?v=mI0GoiZaFpw

Upphittat av Mats Myrstener

Välkommen till Tillsammansskapet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.