Kategorier
rasism

Bibliotek mot rasism – en gemensam kampanj på biblioteken i Gävleborg

Pressmeddelande från biblioteken i Gävleborg

Den senaste tiden har biblioteken i länet sett med ökad oro på händelser i samhällsutvecklingen, som vill inskränka den öppenhet och den kulturella mångfald som folkbiblioteken värnar starkt om och är ålagda att verka för. Folkbiblioteken har i uppdrag att och vill fortsätta att verka för ett öppet och respektfullt samhälle, befriat från alla typer av rasism. Därför förenas folkbiblioteken i Bollnäs, Gävle, Hofors, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker, Sandviken och Söderhamn i en gemensam kampanj: Bibliotek mot rasism. Från den 15 september till 31 december 2014 genomförs flera aktiviteter på temat.

Biblioteken kommer att arbeta aktivt med temat i bibliotekslokaler och i digitala kanaler. Biblioteken ska skylta med böcker, film och andra medier samt bjuda in till bokcirklar i ämnet. På länets gemensamma webbplats http://www.helgebiblioteken.se uppmärksammas temat i form av tips och artiklar.

På bibliotekens olika Facebook-grupper i länet kommer ämnet att tas upp och det kommer att bjudas in till medborgardialog. Några bibliotek kommer också att utbilda medarbetarna i jämställdhet och likabehandling och hur man bemöter rasism i sitt arbete som bibliotekarie.

Folkbiblioteken har ett tydligt samhällsuppdrag att förmedla information och verka för spridning av litteratur och läsning. Men biblioteken har också ett tydligt demokratisk uppdrag, som handlar om att göra lokaler och samlingar tillgängliga för alla, oavsett vem du är, hur du ser ut eller varifrån du kommer.

Detta uppdrag styrs bland annat av bibliotekslagen, vars andra paragraf säger: ”Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. […] Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.”

Folkbiblioteken styrs även av internationella dokument, bland annat IFLA:s/UNESCO:s Folkbiblioteksmanifest. I paragraf två kan man läsa: ”Folkbiblioteket är till för alla, oberoende av ålder, ras, kön, religion, nationalitet, språk eller samhällsklass.” Paragraf sju talar om att ”främja kontakten mellan olika kulturer och stimulera en kulturell mångfald”.

Mot rasism – för ökad respekt!

Ett svar på ”Bibliotek mot rasism – en gemensam kampanj på biblioteken i Gävleborg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.