Kategorier
Alliansen

Det brinner i knutarna

När är det OK att göra politik av en kris? frågade sig insändarskribenten Matteus Westin i Aftonbladet 9 augusti. Alliansen har ju anklagat oppositionen för att politisera skogsbranden i Västmanland. ”Osmakligt” tycker Sveriges svar på Margaret Thatcher, Annie Lööf.

Alliansen har emellertid själva systematiskt gjort politik av finanskrisen 2007. Vi har ju, tack vare Alliansen, tagit oss igenom ”den värsta ekonomiska krisen i världen sedan 1929”.

Men nu gäller det miljön, krishanteringen, och förmågan att stoppa stora skogsbränder i ett land som till stora delar är täckt av skog. Det har blivit allt svårare, under alliansens tid vid makten har stora delar av svensk service och offentlig sektor sålts ut, statens ansvar har minskat stadigt och resten har bantats, slimmats och skurits ned. Men att dra politiska poänger av den nedmonteringen är ju, som sagts, ”osmakligt”.

Om man tror att det kommer att bli bättre under en rödgrön regering kan man sedan läsa kultursidan i Aftonbladet från samma datum, 9 augusti. Ett memento är där när socialdemokraterna i Bollnäs kommunen sålde stora Brotorget i Bollnäs till det danska fastighetsföretaget Sjaelsökoncernen för 162.000 kronor.

Danskarna lovade att bygga en inglasad galleria över hela torget där kommuninvånarna skulle kunna konsumera i två plan och torget skulle bli en modern (kommersiell) mötesplats även på vintern, för att citera dåvarande kommunstyrelsens ordförande Olle Nilsson-Sträng (S).

Idag, sju år senare, är det stora torget helt tomt, ödsligt tomt. Inte ens statyn över stadens son Snoddas fick stå kvar. Nej inte ens en väldig parkeringsplats för bilar verkar det ha blivit. Men kommunen fick köpa tillbaka torget, för ett antal miljoner kronor.

Och staden där jag är född, som inte var särskilt vacker 1954, har blivit ännu fulare.

För övrigt tycker jag att ett centralt placerat stadsbibliotek är den bästa mötesplats för kommunens invånare som en stad kan önska sig. Och helt icke-kommersiell tack.

Mats Myrstener bild: gnidkungen.blogspot.com   

Brotorget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.