Kategorier
Sarajevo Uncategorized

Ett bibliotek utan böcker

Ikväll, 100 år på dagen efter det ödesdigra skottet, ser jag på TV det återuppbyggda nationalbiblioteket i Sarajevo, som totalförstördes under Balkankriget 1994, och där man ikväll ger en konsert med Wiens filharmoniska orkester. Musik av Joseph Haydn, Franz Schubert, Johannes Brahms, Alban Berg, Maurice Ravel, Josef Strauss. Människor sitter utanför biblioteket och ser konserten på storbilds-TV. Inomhus får bara EU-dignitärerna rum plus kör och orkester och alla kameramänniskor. Det hela ser väldigt fridfullt ut. Vackert väder, en härlig kväll.

Man avslutar naturligtvis med finalsatsen ur Beethovens nionde symfoni, den numera s.k. EU-hymnen. Musiken med kör är inspirerad av musik från den franska revolutionen, verket skrevs mellan 1816-1824, Berlioz hade i Frankrike introducerat den här sortens revolution inom symfonimusiken, texten tar avstånd från 1700-talets kungliga envälde och reaktionära intolerans och talar om jämlikhet och broderskap.

Biblioteket saknar ännu böcker, men byggnaden är vansinnigt vacker.

Mats Myrstener

Image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.