Kategorier
barnböcker

Gunnel Linde är död

En av Sveriges mest kända barnboksförfattare är död. Men också en pionjär och förkämpe för barns rätt och rättigheter.

Hon var mest känd för boken ”Den vita stenen”, som även blev en omtyckt TV-serie på 1970-talet. Hon skrev också populära barnböcker om Barnen på Skorstensgränd, Fröken Ensam hemma, Lurituri, Pellepennan och Suddagumman (som var de första barnboksfigurer jag såg på TV), Osynliga klubben, Charlie Karlsson, Jag är en varulvsunge, och Rädda Joppe (som mina barn njöt av i slutet på 1980-talet). Redan 1970 kom den första avhandlingen om Ensamma barn i Hans Petersons, Gunnel Lindes och Maria Gripes författarskap (av Annika Hill) och skulle följas av flera.

Men hon agiterade också för barns rättigheter och bidrog starkt till den då unika svenska lagen om förbud mot barnaga 1979 (som idag 32 andra länder tagit efter) och till grundandet av organisationen BRIS (Barnens rätt i samhället).

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.