Kategorier
Uncategorized

Acceptera inte DRM!

Idag är det internationella dagen mot DRM, Digital ”Restrictions” Management.

DRM är ett paraplybegrepp för de tekniker som låser in digitala media bakom artificiella spärrar, något som innebär både en reglering av hur du kan använda dessa media på din dator och möjligheter för företag att samla in data om din användning, alltså övervakning.

Dessa konstruerade spärrar begränsar friheten för oss användare och gör oss beroende av företagens gränssnitt och servrar för vår mediekonsumtion. Vi kan inte spela upp medierna i de program vi själva väljer, utan blir beroende av påtvingad, ofri programvara. Vår möjlighet att kopiera filer stängs av, trots att det finns många tillåtna situationer av kopiering av även upphovsrättsskyddat material. Vi hänvisas till online-läsning, till stressen att ständigt vara uppkopplad för att kunna använda våra datorer eller läsplattor.

Exempel på DRM-system är e-böcker med kryptering (till exempel de av svenska bibliotek ”utlånade” e-böckerna från Elib eller andra leverantörer), men också Spotify, Netflix och SVT Play är tjänster vars ”strömning” kräver en inlåsning av medierna i dessa företags plattformar.

Det är dags för oss alla att stå upp mot företagens annektering av vårt privatliv och våra datorer. Bibliotek och andra, förena er och engagera er i kampen mot DRM!

Läs mer:

 

Martin Persson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.