Kategorier
Europeiska unionen fascism rasism

Ödesval för Europa

Aftonbladet skriver idag i sin ledare om hur de franska arbetarna i allt högre grad röstar på rasistiska Front National, som kan bli största franska parti i valet till Europaparlamentet i maj. Med över 10 procent arbetslösa och en ungdomsarbetslöshet på 26 procent, en sviktande ekonomi och ett socialistparti som ger ett elitistiskt intryck och är splittrat, är oddsen dåliga för president Hollande. Nationella fronten kan mycket väl vinna nästa presidentval i Frankrike.

Frankrike har stor makt inom EU med sina 64 miljoner invånare (fast inte ens hälften röstar i EU-valet). Men över hela Europa går de högerradikala krafterna fram skriver Jenny Andersson i senaste numret av tidskriften Arena. Och det är inte minst gamla socialdemokratiska väljare som röstar rasistiskt. UK Independence Party i Storbritannien gör stora framsteg sedan brittiska Labour övergivit sina gräsrötter, I Tyskland Alternative für Deutschland.

”30 år av galopperande ojämlikhet driver Europas fattiga mot avgrunden – och väljarna i händerna på Marine Le Pen, Nigel Farage, och Jimmie Åkesson”, skriver Petter Larsson i Aftonbladet idag. ”Det sker därför att vänstern har kapitulerat och inte vågar mobilisera på klass längre. Vilket har öppnat för ytterhögern att prata om nationalitet.”

”Den som inte vill tala om nyliberalismen, måste också tiga om fascismen, för att använda socialfilosofen Max Horkheimers ord.”

Mats Myrstener 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.