Kategorier
Latinamerika

Gabriel García Márquez död

Född 1928 i Aracataca i Colombia (bokens Macondo), nobelpris i litteratur 1982. Har skrivit böcker som Hundra år av ensamhet, Tolv långväga berättelser, Översten får inga brev (kort och lättläst), Den onda timmen, Patrarkens höst (diktatorsroman), Den otroliga och sorgliga historien om den troskyldiga Eréndira och hennes hjärtlösa farmor (noveller, innehåller även den berömda novellen om en nedstörtad ängel, ”En mycket gammal man med ett par enorma vingar”), Krönika om ett förebådat dödsfall (en sorts kriminalroman som börjar med mordet och sedan går bakåt i berättelsen), Kärlek i kolerans tid (utspelas i Venezuela början av 1900-talet, även filmad), Generalen i sin labyrint (om Símon Bolivár, Sydamerikas ”befriare”).

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.