Kategorier
socialdemokratin

SAP fyller 125

Sveriges socialdemokratiska arbetareparti fyller i år 125, grundat i Stockholm 1889. Det firar man med en rad föredrag runt om i landet. I Stockholm hörde jag förra justitieministern, Skansenchefen mm. Anna-Greta Leijon berätta om sin klassresa, ”från utedass till iPod” som hon fyndigt kallat föredraget. Den enorma utvecklingen Sverige haft under de gångna 125 åren är sannerligen märkvärdig.

På ABF-huset i Stockholm, som dagligen ger minst 10 olika event, fortsätter föredragen nu att droppa tätt. 24 mars ska trotskisten och tidigare redaktören för tidningen Internationalen, numera historikern på Södertörns högskola Håkan Blomqvist diskutera revolutionerna som präglat de senaste århundradena, tillsammans med professor Håkan Arvidsson från Roskilde. Arvidsson var en gång studentvänster, men har sedan tagit avstånd från ”ungdomssynderna”, så det kan bli en intressant diskussion.

8 april talar Ingvar Carlsson om ”lärdomar, personliga och politiska”, 14 april presenteras Hjalmar Brantings tid i svensk politik, den 15 april Per-Albin Hansson, och 16 april Tage Erlander. Tisdag 22 april har turen kommit till Olof Palme.

Vi köpte till mitt bibliotek för fem-sex år sedan en serie småskrifter där alla Sveriges statsministrar presenterades i sin samtidshistoria, det kan ha varit Sveriges riksdag som gav ut serien. Den anbefalles varmt åt alla större bibliotek, inte minst nu i valtider.

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.