Kategorier
bokhandel Stockholm

Boklådor på Södermalm

Om några dagar startar årets bokrea. Sedan många år har jag intalat mig att inte falla för den lockande frestelsen att köpa några nya böcker eftersom hemmets bokhyllor redan dignar under minst dubbla rader med litteratur och annat som jag hittat på livets stig. Men det är inte lätt att hålla ett sådant löfte om man tar en promenad på Södermalm. Här finns åtminstone fyra bokhandlar som inte är knutna till Pocket shop eller Akademibokhandeln, bara det är fantastiskt. Dessutom fungerar dessa även som kulturella vattenhål med författarbesök och andra ibland lite aparta evenemang som varken behöver vara lönsamma, marknadsanpassade eller ingår i något projekt eller i någon festival.

S:t Pauls Bok- & Pappershandel har funnits i samma hus sedan 1888, den ligger i kanten av Mariatorget. Här finns en spännande blandning av udda litteratur varvat med bl.a. vackra japanska kort och polska pappersklipp som man kan ha i fönstret istället för gardiner. Anneli Ljung Nordenskiöld som är den nuvarande ägaren värnar speciellt om den ”närproducerade” litteraturen när det gäller författarbesök m.m. (se tidningen Södermalmsnytt 22 februari 2014 där den uppmärksammades).

Några kvarter bort på Götgatan ligger Söderbokhandeln som är en av Stockholms mest välsorterade bokhandlar. I bakgrunden spelas ofta stillsam jazz vilket gör att man lugn och fokuserad känner sig välkommen att botanisera bland alla intressanta böcker. Här får man stanna länge och bläddra och känna på böckerna utan att personalen blir irriterad. På Söderbokhandeln är det tätt mellan olika litterära evenemang och ofta bjuds det då på ett glas vin. Konceptet liknar det som finns på den legendariska bokhandeln Shakespeare & Company i Paris startad av Sylvia Beach, Beach som 1922  hade modet att ge ut James Joyces märkvärdiga roman Ulysses. Varje måndag har de bokprat med vin och ibland även ost.

Har man vägarna till Dublin rekommenderar jag ett besök på The Winding Stair Book shop & Restaurant. En förvirrat bohemisk miljö med goda soppor som man sent glömmer i ett land med ovanligt många nobelpristagare i litteratur.

Ett nyförvärv i skaran av intressanta boklådor som jag nyss läste om är Aspuddens bokhandel väster om city, som bjuder på såväl författarbesök som mat, trångt men trevligt.

Så passa på att njuta av mångfalden av bokhandlare och bokantikvariat som ännu finns, men blivit mycket färre sedan jag flyttade till Stockholm 1976. I dessa pågår alltjämt den spontana diskussionen face-to-face kring litteratur och kultur, i nära boksamtal med författaren, som aldrig kan ersättas av Adlibris eller Amazon.

Annsofi Lindberg

Bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.