Kategorier
Uncategorized

Afrika tar sig ton – Madonna blev rasande!

”Madonna har i likhet med en massa andra kändisar rest runt i Afrika och bedrivit egna biståndsprojekt, adopterat afrikanska barn och fått mycket PR under sina resor. Men när artisten skulle återvända till Malawi – där hon hämtat två av sina barn och dessutom driver barnhemmet ‘Raising Malawi’ – fick Joyce Banda, landets nya president och ett av kontinentens få kvinnliga statsöverhuvuden, nog.

Madonna hade skrivit ett brev till presidenten där hon familjärt kallade henne för ‘Joyce’ istället för ‘ers exellens’. Enligt presidenten anlände sedan Madonna utan inbjudan, hon hade beordrat barnhemsbarn att dansa för henne, och åtnjöt samtidigt tidigare VIP-status. Presidenten lyfte nu VIP-statusen – och en rasande Madonna fick finna sig i att stå i långa köer på flygplatsen då hon skulle lämna landet.”

Detta, och mycket annat kan man läsa i Erika Bjerströms rapportbok Det nya Afrika (Weylers förlag, 2013). Hon rapporterar om en kontinent med världens snabbast växande ekonomier, där sociala medier och mobiltelefoner inneburit en revolution för vanliga afrikaner. En minskande fattigdom, ökande demokrati, mindre krig och konflikter där det byggs vägar, sjukhus, shoppinggallerior och universitet. En bok som motsäger bilden av en kontinent bestående av katastrofer, befolkad av offer.

En bok som ger hopp. En perfekt hård julklapp.

Mats Myrstener

Bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.