Kategorier
rättvisa

Altruistiskt

Nu har jag läst lite mer på hemsidan, http://eftertanke.org/altruistiskt/. Några frågor inställer sig då:

1)      Det talas om ”företagen”. Idag finns ju både privata företag och bolag som drivs i offentlig regi. Att kommunala bolag (även skolor och daghem och sjukhus som drivs på entreprenad) inte ska få drivas med vinst skriver jag under på, men stora privata företag? Ojojoj. Den kapitalistiska doktrinen har dominerat sedan 1500-talet i världen. Den blir inte lätt att ändra på. Hur ska ”förstatligandet” av dessa företag  gå till? Det är inte tillåtet heller enligt EU-lagen om fri rörlighet och konkurrens. Och hur gör man med de multinationella företagen som Stenbeck-sfärens som drivs från London men verkar i Sverige? Ja, hur, hur, hur? De privata företagen kommer att flytta all verksamhet utomlands, arbetslösheten kommer att öka drastiskt osv.

2)      En maxlön på 50.000 för alla. Det kommer att kallas för ren och skär kommunism förstås.

3)      Förbud mot ”överflödig konsumtion”. Hur ska man kontrollera det? Vi vill väl inte ha ett kontroll- och angivarsamhälle av DDR-modell?

4)      Samtidigt: Dagens miljöproblem blir allt större. När vi snart når ”the oil peak” kommer mycket att ställas på huvudet, också vårt sätt att leva över våra tillgångar. Med hänvändelse till mycket hårdare miljökrav också globalt så skulle man kunna driva flera av dessa frågor. Ett helt nytt sätt att tänka, att leva miljövänligt. Ja visst vore det möjligt.

5)      Ytterligare en fråga: Organisationen Framtiden i våra händer? Den är ju redan väl etablerad? Erik Dammans bok skrevs redan 1972? Det vore onekligen lättare att arbeta med dessa frågor i Norge, som inte är med i EU. Det svenska medlemskapet kändes som den sista spiken i kistan för den här typen av diskussioner. Euron kan nog spricka, men EU? Svårt att säga.

6)      Men jag tror det här är tankar som har framtiden för sig. Mina tre döttrar, som alla är i 20-30-årsåldern, tror jag skriver under på alla punkter. Men det krävs nog en helt ny generation än den jag växte upp i, när tillväxt och rationalitet var så självklart att det sällan diskuterades. Den unga generationen som lättast nås idag på sociala medier på Internet.

7)      En synpunkt till. ”Altruistiskt” låter nog komplicerat i mångas öron. Varför inte ”rättvist”?

vänligen

Mats Myrstener

(Altruism betyder väl ungefär ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Översätts ofta som ”oegenyttigt” eller ”osjälviskt”. Lätt att säga, svårt att genomföra eller hur?)

Ett svar på ”Altruistiskt”

Hej!

Det pågår en namninsamling inom hela EU. Det är ett medborgarinitiativ som, om minst en miljon underskrifter insamlas före den 14 januari 2014, gör att EU kommer utvärdera basinkomst.

Skriv gärna under!

http://basinkomst.nu/namninsamling/

Lyssna även gärna på professor Guy Standings föreläsning på Malmö Högskola den 2 december om sin bok Prekariatet – den nya farliga klassen (2013). http://bambuser.com/v/4149109

Guy Standing är en av grundarna till BIEN – Basic Income Earth Network. http://www.basicincome.org

Hälsningar
Randi Myhre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.