Kategorier
arbetsmiljö

Empatitrött? (Du är inte ensam)

”Christina Maslach beskriver i sin bok från 2001, Sanningen om utbrändhet, hur arbetsmiljön de senaste 150 åren har förbättrats. Hon påpekar också att det nu pågår en nedmonteringsprocess vad gäller omsorgen om medarbetarna. Arbetsplatsen betraktas mer och mer som en maskin som ska vara effektiv och generera vinst.

Hon menar dessutom att något blir grundläggande fel när omsorgssektorn tar över industrins sätt att tänka. Det hon beskrev för tio år sedan i USA är kanske det samma som vi börjar se mer och mer av i Sverige: en hårdnande personalpolitik, minskad hänsyn till individen och minskad trygghet på arbetsplatser, även avseende anställningsskydd.

Hon poängterar att utmattningssymptom förekommer både i privat och offentlig sektor. Orsakerna är framförallt brister i arbetsledning och organisation, bristande kontroll över den egna arbetssituationen , otillräcklig belöning, orättvisor, brist på samhörighet och värdegrundskonflikter. Det här är faktorer som försvårar möjligheter till känslomässig utveckling och mognad i ett ”hjälpande yrke”.

När hälso- och sjukvård och social service blir handelsvaror och anställda i människotjänande yrken tvingas att producera på ett sätt som kolliderar med deras egen värdegrund, ökar risken för utbrändhet. Kanske handlar det om att vi inte längre kan upprätthålla vår empati och börjar skämmas över oss själva då vi inte längre kan vara den goda mötesplats våra medmänniskor behöver?

Om vi befinner oss i en situation som påminner om den ovan beskrivna arbetsmiljön och vi dessutom har ett starkt engagemang i vårt människotjänande uppdrag men inte får det stöd vi upplever att vi behöver, ökar risken för utmattningsrelaterad ohälsa.”

Citerat från Anna Gerge, Empatitrött (2011)

Jfr följande länk, en av många:

http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/psykiskt-obehag-okar-pa-arbetsplatserna/

Mats Myrstener

PS Sök i över tusen BiS-blogginlägg på ämnesord i rutan ovan till höger.

Ett svar på ”Empatitrött? (Du är inte ensam)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.