Kategorier
läsvanor

Bättre och bättre dag för dag…

Vår bild av världen är föråldrad. Människor lever längre, läser mer och låter vaccinera sina barn i högre utsträckning än vad vi tror. Det visar en undersökning, som bygger på den kände forskaren i internationell hälsa Hans Roslings data, som publiceras i DN idag.

Världen har förändrats utan att vi lagt märke till det, säger han. Det här med ”rika” och ”fattiga” länder stämmer inte riktigt längre. Många fler i världen lever idag i välstånd än på Tintins tid. Men den bilden får vi inte alltid i medierna.

-Förutfattade meningar om andra nationer och folk förvrider världsbilden, tillägger han son Ola. Många tror att världen ser likadan ut som när de själva gick i skolan. Mediernas val av negativa vinklar påverkar också världsbilden.

Några exempel: Män i åldern 25-35 år har idag i genomsnitt gått (i världen) 8 år i skola, kvinnor 7 år. (De flesta i Novus undersökning i Sverige trodde 4 år).

I Afrika finns idag 800 miljoner mobiltelefonsabonnemang (undersökningen trodde 100 miljoner).

Andel barn som dör före fem års ålder har minskat i världen från 6,8 (2003) till 4,8 (undersökningen trodde tio procent).

80 procent av alla världens ettåringar är vaccinerade mot mässling (undersökningen trodde 20).

80 procent av världens vuxna befolkning (över 15 år) kan läsa och skriva (undersökningen trodde 60).

Medellivslängden i världen idag ligger på 71-75 år (undersökningen trodde 56-60). En av dessa, 87-årige kinesen Li Shutian läser dagligen dagstidningen China Daily, och antecknar flitigt världshändelserna i sin dagbok.

Visserligen finns i världen stora variationer mellan olika länder. Men siffrorna globalt pekar ändå uppåt. Hans Rosling, som föreläst för både EU:s ledare och FN, är dock inte helt okontroversiell. När jag hörde honom på Röda korset sa han frankt att det globalt sett är viktigare att bekämpa en sjukdom som malaria än att rädda några utrotningshotade valar i Antarktis. Han var också ganska syrlig mot organisationen Läkare utan gränser, som han menar fokuserar på helt fel saker i sitt globala men välmenande räddningsarbete.

Om detta kan man tycka. Men nog kan det vara nyttigt att ibland lyfta blicken från den egna ankdammen för att få perspektiv på tillvaron. Ola Rosling efterlyser ett ”körkort i omvärldskunskap”. Man kan undra om IFLA har någon beredskap i frågan, eller bara vill tillsätta en ny kommitté för vidare utredning?

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.