Kategorier
läsfrämjande läshjälp

Läshjälp på biblioteket

Lyckligtvis finns idag en rad tekniska hjälpmedel som möjliggör studier för funktionshindrade. Det finns även en relativt god medvetenhet kring hur dessa problem påverkar möjligheten skaffa sig en yrkesutbildning och ett fullvärdigt liv. Men trots den dokumenterade betydelsen av att kunna tillgodose de funktionshindrades behov ville alliansens politiker i Stockholms län så sent som i somras dra in på resurserna för skolbarn med dessa diagnoser men efter en mängd protester från föräldrar och rapportering i media bestämdes till slut att barnen skulle få behålla sina bidrag och få en anpassad skolgång.

En viktig åtgärd för att tillgodose de funktionshindrades behov är att skolor och lärosäten har samordnare, speciallärare och studievägledare. Ytterligare en yrkesgrupp som aktivt arbetar med att göra det möjligt för de funktionshindrade att tillägna sig kunskap och utveckla språklig förmåga är bibliotekarierna. Biblioteken har på flertalet universitet och högskolor ett övergripande ansvar för att tillgodose behov som skapas i samband med kognitiva funktionsnedsättningar. Förutom diagnosen dyslexi finns även personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som Aspbergers syndrom och ADHD, dvs funktionshinder som påverkar hjärnans sätt att hantera information samt kommunicera med andra människor. I bibliotekarieutbildningen trycker man gärna på läsfrämjande åtgärder i samband med folkbibliotek, men även inom universitetsvärlden är den rent praktiska läshjälpen till t.ex. dyslektiker, ett tidskrävande arbete som omfattar allt mer kunskap från bibliotekarierna men tyvärr inte tas på fullt allvar av politiker, och inte heller av alla bibliotekarier. Den här typen av läshjälp kräver tid och resurser, speciella bidrag behövs, och borde budgeteras.  

En rad studier visar att i ett längre perspektiv är besparingar i utbildningen en dyr lösning eftersom möjligheten för funktionshindrade personer att skaffa utbildning och jobb därmed minskar drastiskt.

Annsofi Lindberg

http://www.studeramedfunktionshinder.nu/

http://www.1177.se/Regler-och-rattigheter/Hjalpmedel-och-samhallsstod-om-man-har-funktionsnedsattningar/

Sök på ”funktionshinder och bibliotek”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.