Kategorier
homosexuella (hbtq) Huddinge kommunbibliotek

Det har bildats en föreläsningsförening i Huddinge

”Något roligt har hänt: det har bildats en föreläsningsförening. Det var meningen att bilda ett bibliotek med läsesal, men det fordrar lokal och pengar, och båda fattas. Därför började vi med en föreläsningsförening. När den skulle bildas var kommunalsalen alldeles full med folk. Alla voro mycket intresserade, och föreningen fick genast ett femtiotal medlemmar, och det är rätt mycket i det annars slöa Huddinge. Bland åhörarna funnos de vanartiga ungdomarna, som kyrkoherden förgäves sökt efter. Det berodde nog mycket på att föreläsaren var en arbetare, en spårvagnskonduktör (han hade kommit i st. för en annan som blivit sjuk). Han talade utmärkt bra.” (Karin Boye, som bodde med sina föräldrar i Huddinge, i brev till sin moster Helga Virgin, 16 oktober 1919.)

Kanske var detta upprinnelsen till kommunbiblioteket i Huddinge, en förort till Stockholm? (citatet ur Pia-Kristina Gardes fina bok Karin Boye, okända brev och berättelser, ellerströms förlag 2013. Den 16 oktober berättar författaren själv, förläggaren Jonas Ellerström och musikern Jan Hammarlund om okända sidor hos Karin Boye på Stockholms stadsbibliotek.)

Mats Myrstener

mer om Karin Boye, hennes författarskap och hennes bisexualitet:
http://tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/essaeer-om-litteratur/15597-jag-hoppas-du-ligger-vaken-som-jag-om-karin-boyes-brev

mer om Rut Hillarp, kollega till Karin Boye, ”erotiskt geni”:
http://tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteratur-portraett/14595-den-skoena-och-den-obscena-rut-hillarp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.