Kategorier
Forum för levande historia

Ett forum för levande historia

Jag hade återigen möjlighet att besöka Forum för levande historia, som huserar i det gamla posthuset på Stora Nygatan i Gamla Stan i Stockholm. Det är öppet hela veckan, har ett bra bibliotek och är ett andningshål för den jäktade turisten i en genomkommersialiserad stadsdel (material finns på engelska). Man har just nu en utställning om att ingripa när man blir åskådare till övergrepp, misshandel och mobbning. Att ”spela roll”, också historiskt, som t.ex. Raoul Wallenberg i Budapest under andra världskriget. I Ungern, som idag utmärker sig för en ökande fascism och en hutlös behandling av flyktingar, invandrare, och romer i synnerhet. Texterna till utställningskatalogen är skrivna av Ola Larsmo.

Ett annat historiematerial forumet gett ut handlar om nationalism, historiebruk och vägen till försoning. Forumet är öppet för skolelever, studiebesök, och studiematerialet är kostnadsfritt. Det nämnda materialet handlar om möjligheter till försoning mellan serber, kroater och muslimer i forna Jugoslavien, men också i andra konflikthärdar.

Man kan tycka vad man vill om ett statligt styrt upplysningsorgan för djupare kännedom om historiska orättvisor och övergrepp. Jag tycker det var ett bra initiativ när detta forum kom till. Det kan användas till mycket: spegla kolonialismens förtryck, antikommunismen, eller den brutala sexismen i dagens omvärld. Det är bara den politiska viljan som får styra. Om den finns. Men möjligheterna finns.

(En rolig (ja, ”rolig”) sak forumet gett ut är en kalender, som för varje dag hänvisar till någon som politiskt spelat stor roll. Några exempel: Den syriske aktivisten och advokaten Razan Zaitouneh föddes 29/4 1977. Hon lever idag under skyddad identitet, på flykt undan syrisk polis. Den indonesiske författaren P.A. Toer dog den 30/4 2006. Hans böcker finns bl.a. översatta till svenska, han levde många år på fängelseön Bunu, inspärrad av den indonesiske diktatorn Suharto. Den tibetanske dissidenten Ngawang Sangdrol sitter i fängelse sedan 1/5 1998, för att ha demonstrerat för ett fritt Tibet. 2/5 1919 dog den tyske anarkisten och politikern Gustav Landauer i ett fängelse i München. Den 3/5 2000 fick socialarbetaren Helen Akongo i Uganda pris för sitt arbete med krigsskadade barn i sitt hemland. Den 4/5 1938 avled nobelfredspristagaren Carl von Ossietzky i ett nazistiskt koncentrationsläger. Den 5/5 1977 föddes den ghananske idorttsmannen Emanuel Ofosou Yeboah, som vigt sitt liv åt barn med funktionshinder i Ghana. Osv. hela året … )

Mats Myrstener

Bild

Ett svar på ”Ett forum för levande historia”

Bibliotekets betydelse har inte blivit mindre sedan Stockholms stadsbibliotek (ffg på många år) beslutat att lägga ner filialen i Gamla Stan, som bl.a. servade stadsdelens enda skola. Ett inte så oväntat beslut, men principiellt intressant. /Mats M

Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.