Kategorier
Gallring kulturpolitik

Om våndan med att gallra bibliotek

Hur kan det komma sig att det är så förbaskat svårt att slänga gamla böcker? Jag vet inte, jag bara undrar? Är det affektionsvärdet? Att det ändå ses som en sorts status att äga böcker, det som sociologen Bourdieu kallar ”kulturellt kapital”? Eller bara en rest från människans forntid som jägare och samlare?

Aftonbladets Monica Gunne har tänkt till, läs här hennes krönika. I ”sparahögen” har hon än så länge bara Voltaires Candide och barnens favoritbok, Pingvinen som aldrig frös. Voltaire, som var en förkämpe för det fria ordet, bodde ofta i ett slott nära den schweiziska gränsen vid Genève. Dit kunde han snabbt fly när hans skrifter utsattes för censur. Både Schweiz och Holland har historiskt varit fristäder för revolutionerande tankar, det är inte en tillfällighet att universitetens stora resestipen- dieprogram döpts efter fritänkaren Erasmus av Rotterdam. Den svenska regeringens beslut att försvåra för utländska studenter att komma till Sverige är bara ett exempel på dålig borgerlig utbildningspolitik.

Och tillslut: Stort grattis till Norrbotten, där man lånar mest böcker i hela Sverige. Grattis Norrbotten!

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.