Kategorier
offentlig sektor

Du sköna nya värld

Det är verkligen intressant att stå mitt uppe i en historisk nedskärning av den svenska välfärden – ett gigantiskt systemskifte. Varför skulle jag över huvud taget sätta på TV-nyheterna ikväll?

1) Sjukvårdskrisen i Lund slår nya rekord, personalen säger upp sig, på barnavdelningen på Lunds lassarett hälften av personalen. Landstingsdirektören (M) säger att det inte hjälper att pumpa in mer pengar, det saknas ju bara utbildad personal. Ja, de låga lönerna gör ju att allt fler sjuksköterskor lämnar Sverige och flyttar till Norge och Saudiarabien.

2) Kostchefen i Flen säger upp sig. Matportionerna till de kommunala skolorna och äldreboendena får bara kosta åtta kronor per dag. Samtidigt sitter politikerna på konferens och äter både kött och fisk. Hur ofta serveras det i skolorna frågar reportern kostchefen. Svaret blir: Aldrig. Ansvarig politiker (S) beklagar detta faktum. ”Vi tycker det är så viktigt med skolmaten och maten till de äldreboende”.

3) Skolförvaltningen i Stockholm halverar bidragen till skolornas specialundervisning, för elever med särskilda behov. Tråkigt, säger skolborgarrådet (FP), men menar att skolcheferna måste klara de hårdare kraven. Berörda skolor säger att då får de lägga ner all specialundervisning i Stockholm.

Visst är det en konstig värld vi lever i. Men intressant. Zlatan Ibrahimovic köper en gammal kyrka på Östermalm i Stockholm för att bygga om till lyxboende, 90 miljoner kostar kåken. I Aftonbladet läser jag att Real Madrid vill köpa engelsmannen Gareth Bale – för EN MILJARD KRONOR! (Ja, du läste rätt.) (Apropå det så visar ny forskning i England att våld i hemmet ökar drastiskt när England spelar fotboll på TV.) Ishockeyspelaren Gabriel Landeskog har förlängt sitt kontrakt med Colorado Avalanche – han får dock bara en kvarts miljard för sju års arbete. Landeskogs kommentar är bra: ”Det är svårt att greppa hur mycket det är”. DJ-Popstjärnan Avicii drar bara in halv miljard om året, men då ger han också 300 konserter om året.

Och succéförfattarinnan E.L. James är nu god för 620 miljoner, och Britney Spears brände enligt samma AB 45 miljoner på ett år på ”snabbmat och lågprisshoppande”.

Jag vet inte om det ena har med det andra att göra, jag begriper snart ingenting, för det är egentligen obegripligt alltsammans. Jag förstår hur den mänskliga hjärnan fungerar, var belöningssystemet sitter någonstans, men vad hjälper det? Kanske sitter systemfelet hos oss, i själva hjärnan. Historien talar för att människan lätt skulle kunna utplåna sig själv, bara hon blev tillräckligt kapabel. Syrien, Kairo, Palestina, exemplen kan mångfaldigas. Empati är inte medfött, det måste läras från grunden.

Jag hoppas och tror att det finns en extra krets i Dantes Inferno. En för fega och självgoda politiker som fortsätter att sänka skatter och höja sina egna löner, medan skolbarn, gamla, sjuka, och barn med särskilda behov får gå på svältkost och avmagringskur, eller stängas in i sin egen avföring, som hände på ett privat vårdföretag i Huddinge förra veckan.

Gamle sosseministern Thomas Östros, numera VD för Svenska Bankföreningen, sa iaf något roligt, apropå att pendeltåget mellan Stockholm och Uppsala ständigt drabbas av förseningar och nödstopp, något som kostar enorma summor i förlorad arbetstid varje år. Man får beväpna sig med ”övningar i orientalisk meditation” för att stå ut, säger han i Aftonbladet med ett leende.

Just det. Mindfullness var ordet. Jag kan rekommendera Ola Schenströms bok i ämnet, som anses vara en av de bästa. Den zenbuddistiska meditationen bygger på att hela livet är ett enda långt lidande. Alltså: fokusera på nuet, försök glömma allt vad jag sagt, var icke-dömande och frigör ditt sinne, acceptera din livssituation och försök bara förändra det som går att förändra. Lidandet kan nämligen upphöra om vi avhåller oss från handlingar som får oss att lida. Det går med andra ord att minska lidandet, men bara på ett personligt plan. Ett individuellt handgrepp, det är allt.

(Dubbelarbetande kvinnor är särskilt lämpliga att lära sig mindfullness, skriver författaren. Det går att öva varje dag, i de mest stressiga situationer. Don’t forget to practice.)

Det är ju en filosofi som passar Vår sköna nya värld som handen i handsken. Buddha var ju själv en oöverträffad mästare på svältkost och självspäkning. Han skulle känt igen sig i Du sköna nya värld.

Svårt att lära sig är det, jag försöker varje dag, och jag tror att en dag kommer jag också att nå Nirvana som Buddha gjorde. Vissa dagar längtar jag mer än vanligt. Ändå blir jag fortfarande omotiverat stressad av att läsa tidningen och se på nyheterna. Jag är ju fortfarande bara en människa som känner och lider, hur jag än försöker låta bli. Men år av avtrubbning börjar ta sin tribut, snart går det till och med utan antidepressiva och sömntabletter. Det handlar bara om att härda ut, in i den sista besparingen.

Om ett år får vi en ny regering, men jag är tveksam om särskilt mycket kommer att förändras. Pandoras ask, än en gång.

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.