Kategorier
Uncategorized

Bokdagar i Dalsland

Jag läser idag i DN om bokdagarna i Dalsland, som arrangeras för femtonde året i rad. Dalsland litteraturförening är arrangör och i deltagarförteckning hittar jag namn som Martina Haag, Karin Alvtegen, Mats Söderlund, Qaisar Mahmood, Birgitta Lillpers, Christer Lundberg, Anders Jacobsson, Göran Hägg, Björn Hellberg, Susanna Alakoski, Cilla Naumann, David Lagercrantz, Johanne Hildebrandt, Lars Andersson, Nils Uddenberg och konferencier: Tara Moshizi.

Mats Söderlund och Susanna Alakoski intervjuas i DN, de ska snart upp och läsa. Karin Alvtegen är där med sin förläggare Dorotea Bromberg. Inte oväntat handlar hennes nya bok om – erotik. Inspirerad av Kerstin Thorvall.

-Människor kan inte leva utan kultur, och jag tror att de starka ideella satsningarna också är ett svar på den nedmonterade kulturen, säger Susanna Alakoski.

Centrum i Åmål, där mycket händer, är Åmål bok- och pappershandel, den enda i sitt slag i denna en av Sveriges minsta städer. Eldsjälen heter Jurgen Picha. Affären har en bokcirkel med över hundra deltagare. Det kostar 350 kronor att låna fritt bland de nittio titlar skönlitteratur bokhandeln tillhandahåller. Vi är en ”mötesplats” säger Jurgen Picha.

Inget nämns i artikeln om Åmåls folkbibliotek. Däremot är kyrkan (under dagarna kallad ”Kulturmagasinet”) aktiv. Men det finns ett bibliotek, en polisstation och en konsthall också i Åmål.

Det känns lite som att de sista entusiasterna får ta över när samhället sviker? Är det så att pappersbokens tid snart är över, dystra tecken pekar åt det hållet? Problemet med bibliotekens utlån av e-böcker är lite alarmerande, ett stadsbibliotek har nu minimerat e-boksutlånen, man har inte råd.

Tur att det finns bokdagar i Dalsland i så fall. Man kallar sig ett ”alternativ” till den stora genomkommersialiserade bokmässan i Göteborg, ett gräsrotsalternativ. Vad vore bokmarknaden utan sina entusiastiska läsare?

– See more at: http://www.bokdagaridalsland.se/#sthash.xpTLkEaC.dpuf

Mats Myrstener

Bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.