Kategorier
Norrland Provins

Norrland, en Provins i Schwärje

Som norrlänning är det inte utan stolthet man kan konstatera att Provins måste vara vår främsta litterära tidskrift just nu. Inte för att konkurrensen är stenhård precis, sedan Bonniers så skändligt lagt ner sin tidskrift BLM. Och den viktiga unglitterära tidskriften 00-tal gick väl också i graven?

Vare hur som helst med det, Provins står sig väl och det senaste numret är ovanligt välmatat. Bakom tidskriften står det aktiva Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr, tillsammans med det alerta förlaget h:ström från Umeå.

I det nya numret finns t.ex. en kort essä av Gunnar Ekelöf (framgår inte riktigt, men den torde vara från 1950), om den homosexuelle poeten och konstnären Ivar Conradsson från Skellefteå. Hans märkliga kolteckningar beskrivs i en särskild essä av förläggaren Jonas Ellerström. Fyra diktsamlingar hann Conradsson ge ut, nio dikter återges i Provins. Se där ett namn som åtminstone för mig var helt nytt!

Gunnar Balgård, Provins förste redaktör, har skrivit en tjock bok om Helmer Grundström, och nu publiceras ett antal tidigare opublicerade dikter av Grundström. Dessutom två dikter av ärkebiskop Nathan Söderblom, bördig från Hälsingland,  en diktsvit, ”Kantele” av Ann Jäderlund, tillägnade kvinnoskildraren Stina Aronson, samt en essä om en annan okänd norrlandsdiktare och bildkonstnär, den religiösa Victoria Nygren, som presenteras av Anita Salomonsson.

En av Nygrens dagboksanteckningar förtjänar att återges:

[Det konstnärliga arbetet] grenar sig i många avdelningar och olika slags arbeten. Såväl de verkliga konstnärerna som vi amatörer torde nog ibland undra om arbetet är tillräckligt nödvändigt för att man skall syssla därmed. Det har för många människor stimulerat och berikat livsintresset, fått vara uppbyggelse och glädje. Kunde även min enkla konst få bidraga därtill, vore det min innerliga önskan.”

Tänk att det fanns en tid när ödmjukhet faktiskt räknades som en dygd?

Den en gång så aktive Bissaren Sven Hallonsten var en gång också redaktör för Provins. Och vill man själv utveckla sitt skrivande i riktig vildmarksmiljö, så kan man delta i Provins litteraturkurs i augusti i Saxnäs i södra Lappland, i det vackraste av fjällandskap, inte långt från den berömda trappstegsforsen, där BiS en gång hade sitt sommarläger. Kursen leds av Mikael Niemi och Elisabeth Rynell.

Norrlandslitteraturens stora pionjärer var väl vildmarkspoeten Pelle Molin, och Ådalens diktare Olof Högberg, känd för den omfångsrika romanen Den stora vreden, som Peter Oskarsson gjorde teater av i Gävle en gång, en lång föreställning som tog minst sex timmar, om jag minns rätt. Thorsten Jonsson, journalist och författare från Umeå, skrev 1938 om Stor-Norrland och litteraturen, som en introduktion till hur Norrland skildrats som en provins i storriket Schwärje.

En gång var norrlänningen invandrare i sin egen provins. Så är det nog än idag. Åtminstone söder om Dalälven.

Dessutom publiceras alltid nya dikter och noveller av norrländska debutanter. Och den finns även på nätet: http://www.norrlitt.se/provins/

Mats Myrstener

Exif_JPEG_PICTURE

Ett svar på ”Norrland, en Provins i Schwärje”

Hej!
Tack för ett trevligt inlägg om Provins! En lite korrigering dock: Provins finns inte på nätet – däremot vår självständiga systertidskrift ”eProvins” som har en egen redaktör. Norrlitt står bakom båda.
Mvh
Magnus Ottelid, ordförande Norrländska litteratursällskapet och ansvarig utgivare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.