Kategorier
Uncategorized

Uppdraget är ord

I dagens nummer av Vision( f.d. SKTFtidningen) nr 10 2013,   intervjuas Jonas Söderblom, forskare vid BHS. Hans säger att biblioteken kan låna ut vad som helst som ”är relevant för det omedelbara lokalsamhället”, exempelvis verktyg.

Intervjuaren frågar om det inte ställer andra nya krav på de anställda och får då följande svar:

”Ja, det gör det. Å andra sidan får man på bibliotekarieutbildningarna idag inte lära sig om böcker eller läsa litteraturvetenskap, men man är troligtvis  litteraturintresserad. I professionskompetensen hos bibliotekspersonal ligger inte vad man lånar ut.Tycker jag i alla fall.”

Söderblom påstår att den bibliotekspersonal han mött överlag är entusiastiska till hans förslag.  Som gammal gnällspik  vill jag nog såga hela idén. De enda verktyg bibliotekarier ska hantera är språkliga, inklusive digitala, och på dessa ska de vara  kompetenta på såväl form som innehåll. Sedan är det en jättebra idé att ha ett gemensamt verktygsförråd att låna ur och det går kanske att hantera inom samma system och lokal som biblioteket.

Visst bibliotek kan syssla med stickcafé, klädbytardagar, låna ut gångstavar, paraplyer och leksaker, allt detta görs redan. Men det kan andra åxå göra i ett kuturhus/allaktivitetshus som även innehåller bibliotek. Men nu när det ropas allt högre om bristande läsförmåga, dåliga studieresultat och en massa andra problem som har sin grund i  språkliga tillkortakommanden, samtidigt som språkkompetens blir allt viktigare så är faktiskt biblioteket den samhällsinstitution som har ansvar, kompetens och uppdrag att tillgängliggöra alla språkliga världar och verktyg. Då är det oansvarigt att plåttra bort de krympande resurserna på att driva diversehandel.

Sedan kan man undra om utbildningen ger den kompetens som behövs, intervjun gör mig lite orolig?

Ingrid Atlestam

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.