Kategorier
Vad är en bibliotekarie?

Vår mångsidiga profession

På Röda Korsets Högskola i Stockholm den 17 april hade Föreningen Svenska informationsspecialister (SFIS) en föredragskväll där fyra bibliotekarier talade om bredden i de arbetsuppgifter en bibliotekarie/informationsspecialist kan ha. Föreläsarna inte bara berättade om sina jobb utan visade också på hur olika förutsättningarna kan vara mellan olika biblioteksverksamheter när det gäller folk-, skol-, företags-  och myndighetsbibliotek.

 

Först ut var Alma Taawo, bibliotekarie och fristående konsult inom it. Som nyutexaminerad fick hon ett vikariat på Internationella biblioteket i Stockholm. Utan att egentligen ha så stora kunskaper om webbsidor fick hon där börja jobba med att uppdatera hemsidor på bibliotekets olika språk. Genom att fråga sig fram bland kunniga kollegor som hon väljer att kalla ”gurus” klarade hon uppgiften galant. Hon insåg plötsligt att hon kunde och klarade mycket mer än hon trott. Snart föddes idén att starta ett eget företag och som konsult jobba med metadata och länkskafferier. Behovet av en sådan person har visat sig vara enormt och Alma har alltjämt fullt upp med jobb. Hon är en inspirerande föreläsare som fler bibliotek borde konsultera. Istället för ”problem” säger hon, ser hon bara ”möjligheter” i sitt arbete med biblioteken!


Den andra av kvällens föreläsare var Eva Nordin, bibliotekarie på Tensta gymnasium. Med beundransvärd energi och esprit vägleder, utbildar och tipsar hon dagligen elever och lärare. På sin arbetsplats vill Eva förmedla betydelsen av läsning där bl.a. skönlitteraturens språkutvecklande förmåga är grundläggande för att skapa medvetna elever som kan förkovra sig och ta del av högre utbildning. Den som inte har ett språk och djupare förståelse för ordens betydelse får svårt att läsa en bruksanvisning eller kunna analysera sin omgivning menar Eva. Allt fler bibliotekarier, även på högskolenivå, får idag hjälpa studenter med att skriva begriplig svenska. Från att tidigare ha arbetat mycket digitalt har Eva mer och mer börjat återgå till att arbeta med tryckt papperstext.

 

Nästa föreläsare var Maria Gustavsson, en bibliotekarie som från början tänkt bli arkeolog men som idag arbetar med informationsförsörjning till bibliotek genom företaget EBSCO. Hennes arbetsuppgifter kräver ett stort mått av flexibilitet och organisation. Företaget som arbetar med information och metadata finns över hela världen och resandet är därför en viktig del av Marias vardag. På gott och ont, som hon sa.

 

Den sista av kvällens fyra föreläsare var Elisabeth Ejemyr, bibliotekarie och informationsspecialist på advokatbyrån Vinge i Stockholm, en av Sveriges ledande affärsjuridiska fullservicebyråer. Elisabeths huvudsakliga arbetsuppgift är ge service till advokater med informationssökning och omvärldsbevakning. Inom juridiken är informationsbehovet inte bara stort utan det måste också gå snabbt att skaffa fram material. Vinge har sammanlagt fyra bibliotekarier, två i Stockholm, en i Göteborg och en i Malmö.

 

SFIS syfte med denna kväll var att väcka intresse kring spännande frågor kring det heterogena yrket bibliotekarie/informationsspecialist. Elisabeth Ejemyr avslutade sin presentation med följande uppställning, som verkligen väl sammanfattar mångsidigheten i vårt arbete:

 

Bokinköpare

Informationsspecialist

Bokuppsättare

Lärare

Internkommunikatör

Omvärldsbevakare

Tekniker

Ensambibliotekarie

Katalogisatör

Avtalsförhandlare

Researcher

IT-expert

Ekonom

 

Annsofi Lindberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.