Kategorier
skolan skolpolitik

Svensk skola i fritt fall

Igår (28 mars) hörde jag en svensk språkprofessor fullständigt massakrera den svenska skolan på bästa sändningstid. Det var den värsta utskåpning jag hört på TV-aktuellt på länge. Ett antal professorer har gått ut i en förödande gemensam kritik av den svenska skolan av idag. Främst är det friskolornas vinstuttag, som delvis går till riskkapitalbolag som man kritiserar, därefter den segregering i fattiga och rika som följt av skolornas kommunaliserande, och nu de snabba privatiseringarna. Det leder också till sämre skolresultat generellt, och det har skett successivt sedan 1980-talet menade professorn. Idag är situationen katastrofal i många kommuner och stadsdelar. I ”fritt fall”.

Det märkliga, avslutade han, är att nästan inga politiker reagerar längre. Mig veterligt är det väl bara Vänsterpartiet som gått ut och kritiserat vinstuttaget i de svenska friskolorna. Sverige är också det enda land i Europa som tillåter riskkapitalbolag att driva skolor med hög vinst, det trodde inte ens Margaret Thatcher på, ja jämförelser drogs t.o.m. av professorn med de snabba privatiseringarna av välfärden i Chile under Pinochet, varvid nyhetsankaret Claes Elfsberg bleknade. Rektorn för John Bauer-gymnasiet, som ägs av ett riskkapitalbolag, uttalade sig däremot. Han var själv som politiker under Per Unckels tid som utbildningsminister med om att gynna friskolorna. Idag sitter han själv som ägare av en sådan, som går med hög vinst.

Igår på TV-nyheterna presenterade också Konjunkturinstitutet en analys som bestämt påpekade att ytterligare skattesänkningar ofelbart kommer att leda till ännu större urholkningar av den svenska välfärden. Som vanligt gick inga politiker i svaromål.

Själv tror jag att Reinfeldt väntar med det sista jobbskatteavdraget till någon månad före valet 2014. I stark förhoppning om att svenskarna alltid röstar med plånboken. ”Välfärden”, den generella alltså, eller den höga arbetslösheten, bryr han sig nog inte så mycket om. Den berör ju knappast invånarna i Täby? Men va tycker övriga Sverige?

Mats Myrstener Bild(illustration: urvansterfickan.wordpress.com)

Ett svar på ”Svensk skola i fritt fall”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.