Kategorier
bildning

Vad är bildning?

Vad är bildning? Och vem bestämmer vad som är bildning? Tradition, ”kanon”, ideal?
(Se Kerstin Segesten: Bildning – en del av sjuksköterskans utbildning (Grundtvig institutet, Göteborgs univ.,Skriftserie, 11, 2011)). Borde gälla alla yrken.

Förr mer traditionsbundet. Jfr ”Självbildning”. ”Allmänbildning”. ”Obildning”.

”Bildning är det man har kvar när man glömt allt man lärt sig”.

Bildning är (blir) en del av ens personlighet. Bildning är kunskap. Förmåga att relatera till omvärlden (Wilhelm von Humboldt). Dels levnadsvisdom, ”att växa och utvecklas”, dels kunskaper, olika slag av utbildning. Att låta våga konfrontera sig själv med det okända, det som är nya erfarenheter (Bernt Gustavsson). Bildning bygger på fritt kunskapssökande (von Humboldt). Höjer kvaliteten i arbetet. ”Att känna sig själv och sin nästa”. Att sätta patienten (eller låntagaren) i centrum. Men också våga ställa krav.

Ellen Key, folkbildare för 100 år sedan om ”skönhet i hemmet”, modersmyten.
Det gamla och det nya idealet. Det gamla borgerliga bildningsidealet med den heliga familjen i centrum förändrades på 1960- och 1970-talet under studentradikalismens tid. Gavs nytt och vidgat innehåll. ”En trygg och stadig yrkesidentitet. Att våga stå upp för sina åsikter. Visa mod/ civilkurage.”

Självkännedom (en klassisk tanke). Att ”växa in i en yrkesroll”. Social kompetens. Psykologi viktigt. Genusperspektiv. Kulturell kunskap, även om sådant som konst, dans och musik. ”Demokrati, humanism och andra bärande värderingar i samhället”. Solidaritet, medmänsklighet, omvärldskunskap. En miljömedveten, ”hållbar utveckling”. Men helhetsbegreppet, holismen, är idag ”i kris” menar en intervjuad vårdlärare. Idag betonas mer den kliniska utbildningen och empirisk forskning. Föreläsningen som undervisningsform (jfr med studiecirkeln).  Envägskommunikationen. Frånvaron av skönlitteratur.

Dagens studenter ofta väldigt unga och oerfarna. Man betonar gärna lite räddhågat, ”hantverket”, det kliniska och mätbara.  (Svårt att stå emot kraven från det kommersiella tänket?)

”Någon menade att det är bildande i sig att tala om bildning.”
Mats Myrstener

Ett svar på ”Vad är bildning?”

Idag på TV har Handelshögskolan beslutat att ta med humaniora i sin utbildning. På tiden!

Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.