I Svensk Biblioteksförenings remissvar på Public Service utredningen för man flera resonemang om att även biblioteken ska ses som public service. Detta är ett sätt att se bibliotekets uppdrag som BiS länge försökt lansera. Så skrev vi t ex i föreningens remissvar på Demokratiutredningen år 2000:
”I kapitlet Medialiseringen analyseras mediernas stora betydelse för den i demokratin så nödvändiga informationsförmedlingen och opinionsbildningen. Även problemen lyfts fram; de växande informationsklyftorna, monopoliseringen inom media, bristen på jämlikhet vad gäller resurser och tillgänglighet. Behovet av en statlig mediapolitik och nödvändigheten av att de små, engagerade och oberoende rösterna i mediabruset når ut och får påverka debatten betonas. Men radikala förslag som skulle ändra detta sakernas bedrövliga tillstånd lyser med sin frånvaro.
Den nationella kulturpolitiken ska ”motverka de kommersiella krafternas negativa verkningar”. För bibliotekens del innebär detta att tillgängliggöra och aktivt exponera böcker, tidningar och länkar som annars inte skulle hitta sina läsare och som innehålls- och kvalitetsmässigt står för alternativa och vitala inslag i kunskapsförmedling och opinionsbildning.
Detta bibliotekets uppdrag bör tydliggöras ytterligare. Det kan formuleras som ett public service uppdrag för biblioteken i termer av ett offentligfinansierat informationssystem fristående från politiska och kommersiella intressen och med krav på bredd, allsidighet och kvalité och utbud även för språkliga, kulturella och andra minoriteter. Detta har bis vid flera tillfällen framfört till kulturministern och vi förutsätter att det kommer att ingå i en portalparagraf i den uppgraderade bibliotekslagen.”
Tyvärr har BiS ännu inte fått gehör för detta sätt att resonera. Förhoppningsvis kan det gå något bättre nu när även Svensk Biblioteksförening driver denna linje!
Detta med att ”motverka kommersialismens negativa verkningar” är dessvärre borta ur de kulturpolitiska målen numera. Men det kan mycket väl innefattas i kravet på kvalité och allsidighet som nu finns i förslaget till bibliotekslag.
Ingrid Atlestam