Kategorier
Uncategorized

Frågorna mer intressanta än svaren – om e-böcker

Tillbringat dagen på tredje seminariet om e-böcker i en serie om e-boksfrågan som Kultur Skåne har anordnat för bibliotek. Det som var intressant nu och även på tidigare seminarium är hur de belyser hela spektrat och kedjan: författar/skribenter>förlag/utgivning>marknad>bibliotek>teknik/maskin>läsaren/konsumenten. Allting hänger ihop. Biblioteket är ingen isolerad ö som kan föra en egen agenda utan att vara medveten och ha kunskap om hur författaren resonerar, förlagen handlar, hur marknaden fungerar och hur läsaren upplever det. Crossover.

Nåväl. Dagen inleddes med litteraturforskaren Ann Steiner från Lunds universitet som gjorde ett intressant helhetsgrepp kring ämnet där flera slutsatser var hämtade från USA eftersom e-boksläsandet är mer utvecklat där. Tänker inte återge hela hennes resonemang utan istället lyfta några intressanta påståenden som kom upp under hennes föredrag (inte nödvändigtvis hennes ord) som är värt att fundera vidare på:

Om tio år finns inte den svenska fysiska bokhandeln kvar. Då är bibliotek den enda platsen där människor kan komma nära en fysisk bok.

Det här tycker jag är intressant då det redan nu finns exempel i Danmark på bibliotek som börjar samarbeta med bokhandel. Rätt väg att gå? Folkbibliotek bygger till stor del sin verksamhet på begreppet gratis vilket är motsatsen till vad en bokhandel sysslar med. Samtidigt har båda som uppgift att dra fler läsare, fler lån/köp och att marknadsföra författare/böcker. Vad innebär det för ett bibliotek när den fysiska bokhandeln försvinner i stan?

Bibliotek ska inte hålla på med utlån e-böcker. Särskilt inte nyutgivning. Det är inte hållbart.

Detta påstående kom upp på slutet och skeptikerna fick väl vatten på sin kvarn medan en annan tyckte att det var intressant. Ja, bibliotek ska inte hålla på med det om marknaden i Sverige ska komma igång. Riskerna med ett intåg av amerikanska företag är stora och då finns det språkpolitiska risker när engelska e-böcker lockar till sig svenska läsare. Men nej, biblioteket måste låna ut e-böcker eftersom det är vad en grupp låntagare vill ha, precis som en annan grupp vill ha talböcker och pocket. Formatet ska inte stoppa biblioteket med sitt uppdrag: stimulera läsning & läslust. Ja, avtalet som bibliotek har med Elib är väldigt dåligt & Ja, det är problematiskt när förlagen kan göra som de vill med karenstid etc.

Under dagen twittrades det ut att frågorna är mer intressanta än svaren. Jag håller med. Det här berör så många delar av ett folkbiblioteks verksamhet och uppdrag – ideologiskt, arbetssätt och innehåll. Det finns inga svar. Men det måste finnas en vilja att diskutera och bredda seendet något. Inte polarisera frågan med pappret och fysiska boken. Dynamiken är spännande men gynnar inte utvecklingen.

Andrea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.