Kategorier
Uncategorized

Dubbla budskap, för alla men inte envar?

I Gävle är biblioteket öppet alla årets dagar, även julafton. Om detta rapporteras i senaste BBL n 2 1 2013. Så öppna, med personal, borde givetvis alla bibliotek vara. Denna öppenhet ska främja integration står det i artikeln och den gör det säkert. Men då studsar man till när det står om en man från Burundi som kommer till biblioteket första gången denna julafton för att skaffa lånekort och använda dator. Men det blir inget med det eftersom han saknar de fyra sista siffrorna i personnumret! Ingen integration utan fullständigt personnummer? Kräver man fast adress åxå?

Alltså asylsökande, papperslösa, hemlösa och andra som inte har full pott vad gäller identitetsformalia göre sig ej besvär?  Det är förmodligen verkligheten på många av landets bibiiotek, man talar vitt och brett om mötesplats, men välkomnar inte alla att ta del av bibliotekets kärnverksamhet, det som erfodrar lånekort.

Dags att se över byråkratin så att ”bibliotek för alla” inte bara är vackra ord!

Ingrid Atlestam

Ett svar på ”Dubbla budskap, för alla men inte envar?”

Nej, det är inte rimligt att nekas att använda samhällets institutioner för att en saknar/inte hunnit få fullständigt svenskt personnummer. Reagerade också.

Har själv varit med om att nekas läkarbesök för mitt barn pga att personnummer saknades. Det är inte rimligt eller rätt att inte alla som bor här ska få tillgång till biblioteksresurser eller besök i den offentliga vården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.