Kategorier
Uncategorized

Biblioteksboksrealisation på Centralen

När jag häromkvällen var på Centralstation för att köpa blommor till min fru (det var vår bröllopsdag) så var julhandeln i full gång. Bland renkorvar, rökt ål, skinnhandskar och t-shirts med häftiga tryck hittade jag också ett bokstånd. En företagsam man sålde trafiknostalgiska böcker som det verkar finnas en uppsjö av: bilmodeller från 1960-talet, Stockholms spårvagnar av anno dazumal, Peterssonbåtar och segelskutor och hur bussarna såg ut i Eskilstuna före andra världskriget.

Men mest drogs mina ögon till en stor samling biblioteksböcker, inte den gamla slitna secondhand-sorteringen, utan helt nya fina inbundna band, ryggmärkta med signum och klara från Btj, som nu reades ut för tjugo kronor styck.

OK det var inte vårens nya böcker precis, men ett stort parti felfria och olästa band från 1980- och 1990-talet, och mycket barnböcker. Jag funderade länge på hur vår bokförsäljare kommit över denna restupplaga från Btj och jag lär aldrig få svaret på den frågan? Förr var det ju lite skämmigt att ha inbundna biblioteksböcker i bokhyllan, något man inte gärna skyltade med precis. Men nya tider har ju nya seder, så är det ju.

Men lite sorgligt är det när bokanslagen sjunker, och man samtidigt gör sig av med helt splitternya böcker som kanske bara fått värma bokhyllan ett halvår? Finns det verkligen inget annat bättre sätt att använda böckerna på. Det är som att slänga fullt ätbar mat.

Det kanske inte är så dumt med långsvansade retrobibliotek i ekonomiskt bistra tider ändå? Om böckerna är så snygga som de jag såg på Centralen i julruschen så skulle jag faktiskt kunna tända på idén. Fast vår bokhandlare tog 20 kronor per bok, däri ligger väl skillnaden. Utmärkta prima biblioteksböcker som någon sett en chans att tjäna några kronor på. Den enes död är det andres bröd.

Med denna lilla julbetraktelse får undertecknad önska god jul för denna gång. Och befinner man sig i Stockholm för att handla den där sista lilla julklappen man inte hann med att köpa innan, och känner någon lässugen person, så vet ni vart ni ska gå. Och skynda fynda bland bibliotekets böcker innan de är slut.

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.