Kategorier
deckare Uncategorized

Ständigt denne Beck

”Men den alltmer plakatpolitiska tonen stör mig plötsligt inte alls. Tvärtom börjar jag fundera över vår egen tids plakatpolitik, som naturligtvis inte kallas så. Nästa generation kommer att förbryllat undra över varför vi inte reagerade, men varje tid godtar aningslöst de generaliseringar som faller in i den rådande strömningen.” (Lotta Olsson i dagens DN om den nya Martin Beck-utgåvan på Piratförlaget med förord av dagens kända deckarförfattare.)

Det nämnda påståendet gäller säkert också för föreningen Bibliotek i samhälle (obs ironin). För man kan ju undra hur andra i biblioteksvärlden ser på oss som förening? ”Lilla fröken bis” lär vi lite föraktfullt ha kallats på ett SAB-möte. Läs historiken ”En ny förening är nödvändig” först.  Då ser man också att den lilla fröken varit pådrivande i många frågor i den svenska biblioteksdebatten ända fram till idag.  

Ja, kanske är en ny (eller nygammal) förening nödvändig igen, vad vet jag. I varje fall en ny och bättre kulturpolitik. Varje generation finner ju sina egna alldeles speciella svar på det moderna livets krumsprångsartade och motsägelsefulla frågor.

Mats Myrstener

Image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.