Kategorier
Uncategorized

Barbara Fister, en sann kamrat

Egentligen var det ganska ironiskt hur jag sprang över Barbara Fister och hennes text ”Liberation Bibliography”. Det var nämligen genom en slarvigt formulerad slösökning (”open access” AND marx*) i universitetsbibliotekets ”discoverysystem” – ni vet, sånt där som vi bibliotekariestudenter gör på fredagkvällarna nuförtiden …

Systemet gav mig Fisters text som första träff, som visade sig vara ett manifest med skarp kritik mot forskningsbibliotekens förlust av sitt eget material till stora förlag och aggregatorer, till vilka biblioteken nu bara var passiva prenumeranter. Det vill säga en kritik mot samma system som nu reglerade vilka fulltexter som var tillgängliga för mig som student.

Fisters upprop för en ”liberation bibliography” är förvisso formulerat ur en amerikansk forskningsbibliotekaries perspektiv, men är icke desto mindre angeläget även för svenska förhållanden, och för folkbiblioteken. Ett ökat användande av digitala medier på biblioteken har fört med sig att fokus flyttats från ägande till åtkomst när det gäller samlingarna. Men, som Fister påminner oss, ägandet har inte upphört för det – det är bara någon annan som äger istället för oss:

”In the past couple of decades we argued about access vs. ownership and
voted for access. Now we’re in a pickle because we didn’t actually end
ownership, we simply signed it over to publishers.”

Martin Persson

2 svar på ”Barbara Fister, en sann kamrat”

Läste nyss föredraget (fr 2012) ”Librarians as Agents of Change” av densamma Barbara Fister. Det är länkat till hennes akademiska hemsida och handlar om vilka metaforer vi (ni) använder. Texten ngt för BiS? Rekommenderas, hur som haver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.