Dimmiga avgifter

I lagförslagets nionde paragraf stadgas det som enligt förslaget är lagens allra viktigaste bestämmelse:

9§ På folkbiblioteken ska allmänheten avgiftsfritt få låna eller på annat sätt få tillgång till litteratur under en viss tid oavsett publiceringsform.

Trots detta första stycke får biblioteken ta ut

1. ersättning för kostnader för porto, fotokopiering och andra liknande tjänster, och

2. avgift för de fall låntagare inte lämnat tillbaka det som de lånat

Detta lagförslag, som hela tiden påtalas vara så användarvänligt, staplar oklarheter på varandra. I denna paragraf sägs detta med ”oavsett pibliceringsform” vara så epokgörande och viktigt. Men man tvår sina händer när det gäller hur det ska bli möjligt för biblioteken att på ett vettigt sätt kunna tillhandahålla e-böcker. Så kvarstår problemet med det luddiga begreppet ”litteratur”. Är databaser litteratur?

Detta med vad man får ta betalt för ger åxå diverse kryphål och dimridåer, så får man t ex ta betalt för litteratur som lånats in från andra länder. Detta att man i många bibliotek tar det som kallas ”reservationsvgift” är enligt denna skrivning olagligt, för nu när det mesta aviseras med e-mail eller sms så kan man ju knappast kalla det portoavgift och dessutom tar många bibliotek mer än vad ett frimärke kostar. Rimligt vore att det är så lagen ska tolkas eftersom detta med reservationsavgift är mycket orättvist. Ju mindre bibliotek man lånar på desto oftare måste man reservera för att få önskad bok. Ännu värre har det blivit med detta otyg ”flytande bestånd”.Det innebär att man aldrig kan göra som många haft för vana, vänta och se om boken är inne nästa gång. Flytande bestånd ökar alltså behovet av reservationer och fördyrar boklånandet i de fall denna orättvisa avgift finns kvar.

Man ska åxå få ta betalt i de fall det som lånats inte lämnas. Förmodar att det är övertidsavgift som avses, men som det står nu innebär det att man får ta betalt i de fall det lånade överhuvudtaget inte lämnas, däremot står det inget om förseningsvgift. Så bra då blir den avskaffad och olaglig!

Enligt förslaget är det lån från folkbibliotek som är gratis. Får andra bibliotek ta betalt?? Skolbibliotek, högskolebibliotek etc, är det fritt fram för dem att ta  betalt??

Alltså oklarheterna skockar sig som regnmolnen just nu! Månne det klarna snart?

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.