Läs gärna den helt nya magisteruppsatsen av språkvetaren/bibliotekarien Mikael Rydén: Demokratins librationspunkt. Om bibliotek på entreprenad i BBL och bis 2005-2011, som formligen pulvriserar sönder förespråkarnas argumentation!
Det jag tar till mig i uppsatsen är inte minst att Rydén talar om en värdegrund som fortfarande kan skönjas inom folkbiblioteksvärlden. Och att ord som ”demokrati”, ”makt” och ”frihet” kan definieras på så olika sätt, där entrepre-nörförespråkare och –motståndare verkar tala om helt olika saker (dvs lägger helt olika betydelse i begreppen).
Se länken.
http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:533471
Mats Myrstener
Ett svar på ”Entreprenörförespråkare pulvriserade”
Mats Myrsteners sammanfattning av kärnan i min uppsats om entreprenaddebatten i BBL och bis 2005-2011 är helt korrekt. Det är värt att framhålla, eftersom Jan Szczepanski i ett inlägg på BIBLIST (27/6) ifrågasatt Myrstener och i stället föreslagit en (enligt honom själv) rimligare tolkning, som direkt motsäger kärnpunkten i min undersökning. Förvisso vill upphandlingsvännerna ”göra biblioteken mer självständiga och dynamiska och komma bort från byråkrati och stillastående”; dock är det osannolikt att regelrätta upphandlingar skulle resultera i förenklad byråkratisk styrning. Vidare (och detta gäller huvudsaken): den värdegrund som styr debatten delas av allt att döma inte av de upphandlingsvänner som deltar i debatten. Tvärtom är det ju värdegrunden som utmanas och ifrågasätts av t.ex. Dieselverkstaden och Svenska Boklån AB. I själva verket bekäftar Myrstener och Szczepanski från varsina (motsatta) utgångspunkter resultaten i min uppsats. Det är på samma gång glädjande och oroande!