Kategorier
biblioteksdebatten bibliotekslag bibliotekspolitk Skolbibliotek Vad är ett folkbibliotek?

Ansvar utan innehåll

Tredje paragrafen i förslaget till ny bibliotekslag sägs på ett användarvänligt och moderniserat sätt klargöra ansvarsfördelningen inom det offentliga biblioteksväsendet:

Ansvarsfördelning

3§ Bibliotekshuvudän är kommunerna, landstingen, staten och , i fråga om vissa skolor, enskilda

1.  För folkbibliotek ansvarar kommunerna

2.  För skolbibliotek ansvarar kommuner, landsting, staten och enskilda huvudmän i enlighet med bestämmelserna i 2 kap. skollagen (2010:800)

3.  För regional biblioteksverksamhet ansvarar landstingen.

4.  För sjukhusbibliotek  vid sjukhus med kommunalt huvudmannaskap ansvarar landstinget

5.  För högskolebibliotek vid alla universitet och högskolor som omfattas av högskolelagen (1992:1434) ansvarar staten

6.  För lånecentraler och övrig biblioteksverksamhet som enligt särskilda bestämmelser är en uppgift för staten ansvarar staten.

 

Moderniseringen består bland annat av att friskolornas ansvar för egna skolbibliotek påtalas och att länsbibliotek numera heter regional biblioteksverksamhet.

Punkt 4 är för mig ganska oklar, med kommun måste väl där menas  landsting? Och varför bestämma vem som ska ansvara för  sjukhusbibliotek när det inte finns några bestämmelser om att dylika ska finnas och för vem och varför de ska finnas?

Punkt nr 5 låter väl självklar om det nu inte var så att det finns privatföretag  som Chalmers Tekniska Högskola som drivs av en stiftelse i aktiebolagsform som del av en större koncern. Har staten verkligen ansvar för Chalmers bibliotek, det vore väl maktmissbruk att så gå in och styra i ett privat företag? Alternativt så omfattas inte Chalmers av högskolelagen?

I punkt 6 konstateras att staten har ansvar för de bibliotek de enligt särskilda bestämmelser har som uppgift att ansvara för! Hade varit mer klargörande om man fått reda på vilka dessa bibliotek är!

Vad allt detta ansvar förpliktigar till är givetvis en helt annan fråga. Att ha ansvar för något medför ju inte med någon som helst automatik att det avsätts resurser för att man ska kunna ta detta ansvar på ett ansvarsfullt sätt. Ingenting tycks heller hända den som inte tar sin del av ansvaret, så lagparagrafen är bara en byråkratisk redovisning av vem som borde ta ansvar.

Givetvis borde bibliotekslagen vara normerande och fastställa en standardnivå för dessa ansvar och påföljder för den som inte lever upp till detta.

Ingrid Atlestam

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.