Bokbussar är lösningen

Jag observerade häromdagen att den gamla danska bibliotekstidskriften Bogens verden  somnat in för gott (2011 faktiskt). Den blev 92 år! För många bissare var den viktig i debatten, inte minst på 1970-talet.

En som dock lever är Bif (Biblioteket i fokus). I senaste nr 1/2012 läser jag om bokbussarna på västkusten, närmare bestämt Kungsbacka. Lösningen för många friskolor och små skolor som saknar bibliotek är en bokbuss, som kommer en gång i veckan. T.ex. Särö Montessoriskolan, som nämns i artikeln. Den nya skollagen har skärpta krav på ”tillgång till ett skolbibliotek i den egna skolenhetens lokaler eller på rimligt avstånd från skolan”. Nå, det där med rimligt kan ju alltid diskuteras? Men i Kungsbacka kör man till alla kommunens skolor. För lågstadiet räcker det med en bokbuss en gång i veckan. Sedan behövs ett mer fast och mångsidigt bibliotek, säger Eva Bergius, bokbussbibliotekarie. Skolinspektörerna kommer i ökande grad att kräva nära tillgång till ett skol- eller folkbibliotek säger skolinspektören Ingegerd Hillborn.

Eller varför inte en bokbuss istället?

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.