Kategorier
Uncategorized

Bokbussar är lösningen

Jag observerade häromdagen att den gamla danska bibliotekstidskriften Bogens verden  somnat in för gott (2011 faktiskt). Den blev 92 år! För många bissare var den viktig i debatten, inte minst på 1970-talet.

En som dock lever är Bif (Biblioteket i fokus). I senaste nr 1/2012 läser jag om bokbussarna på västkusten, närmare bestämt Kungsbacka. Lösningen för många friskolor och små skolor som saknar bibliotek är en bokbuss, som kommer en gång i veckan. T.ex. Särö Montessoriskolan, som nämns i artikeln. Den nya skollagen har skärpta krav på ”tillgång till ett skolbibliotek i den egna skolenhetens lokaler eller på rimligt avstånd från skolan”. Nå, det där med rimligt kan ju alltid diskuteras? Men i Kungsbacka kör man till alla kommunens skolor. För lågstadiet räcker det med en bokbuss en gång i veckan. Sedan behövs ett mer fast och mångsidigt bibliotek, säger Eva Bergius, bokbussbibliotekarie. Skolinspektörerna kommer i ökande grad att kräva nära tillgång till ett skol- eller folkbibliotek säger skolinspektören Ingegerd Hillborn.

Eller varför inte en bokbuss istället?

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.