Kategorier
Västsahara

De nya böckerna är framme

I början av året skickade BiS 1000 vackert inbundna exemplar av Pojken som levde med strutsar till de västsahariska lägren.

Böckerna har tryckts av Mona Hennings bokförlag Dar Al-Muna i Sverige. De fick följa med i Emmaus/Prakatisk Solidaritet container med hjälp till lägren och anlände med fartyg till den Algeriska hamnen Oran. Därifrån sändes de två pallarna med böcker vidare med lastbil till lägren. Destinationen för de här böckerna var inte skolbiblioteken i lägren utan det ockuperade Västsahara.

Det var den dåvarande ministern för de ockuperade områdena Khalil Sidmuhamad som önskat många exemplar av boken.

– Alla behöver läsa boken om Hadara, sade han. Varför? Jo för den handlar om oss. Den handlar om en västsaharier som alla hört berättas om. För oss är hans historia en sån uppmuntran. Han växte upp i öknen under svåra umbäranden men gav aldrig upp. Likadant är det med oss. För oss symboliserar Hadara det västsahariska folkets envisa kamp för ett fritt Västsahara. Därför vill vi att

alla som lever i det ockuperade Västsahara också får möjlighet att lästa boken.

Polisarios representant i Sverige Aliyen Kentaoui har just kommit tillbaka från lägren.

– De första exemplaren av boken finns redan i det ockuperade Västsahara, säger han. Vilka vägar som använts vill vi däremot inte tala om. De som finns kvar kommer att skickas i små portioner, då och då, under lång tid. Hur det går till får förbli en hemlighet. Det viktigaste är att böckerna kommer fram.

Monica Zak

Donera pengar till BiS Västsaharaprojekt! Sätt in på vårt Pg-nummer 335316-6. Skriv Västsahara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.