Kategorier
Uncategorized

Radikalt förslag: Inför en biblioteksskatt!

Inför en ny statlig biblioteksskatt. Precis som man gjorde i England och USA på 1800-talet. Pengarna ska öronmärkas och bara delas ut till kommuner som är beredda att anställa mer personal på biblioteken, köpa smalare och mer mångsidig litteratur och inte bestsellers, satsa på mångspråkighet och mångkultur, och aktivt diskutera begrepp som folkbildning, utbildning, och ökad kunskap i att läsa svårare och mer komplicerade litterära texter, inte minst litterära klassiker, historia och humaniora.

Pengarna bör inte förvaltas av Kulturministern utan av Kungliga biblioteket och länsbiblioteken. Bidragen och verksamheten ska kontinuerligt utvärderas, och resultaten offentliggöras och dokumenteras av ansvarig myndighet.

Mats Myrstener

(läs gärna Dick och Katarina Harrisons debattartikel idag i SvD: Vi måste sluta nedvärdera kunskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.