Kategorier
Alliansen kulturpolitik

Svenska avregleringen världens snabbaste

Sverige hör till världseliten när det gäller avreglering och privatisering av den offentliga sektorn, skriver idag Svenska Dagbladet. Källan är Wall Street Journals liberala topplista och tankesmedjan The Heritage.

Det började i det tysta med att taxinäringen avreglerades i Stockholm 1990. Året efter införde socialdemokraterna reklam i marksänd TV. 1991 ändrades kommunallagen av den nya borgerliga regeringen. Lex Pysslingen (att daghem inte kunde drivas med vinst) avskaffades, friskolereformen igångsattes, flyg och järnväg, post och telemarknaden avreglerades.

Reformerna underlättades av att socialdemokraterna redan på 1980-talet hade släppt alla valutarestriktioner. Den svenska riksbanken skulle inte längre kunna styras av riksdagen. Medlemskapet i EU gjorde också att Sverige ställdes under den Europeiska centralbankens förmyndarskap. Inflationsbekämpning och skattesänkningar var den enda vägens politik. Samt besparingar och nedskärningar av den offentliga sektor som inte kunde privatiseras.

2007 kom Sverige på sjätte plats i OECD:s index över marknadsanpassning och konkurrens inom näringslivet, efter Storbritannien, Tyskland, Danmark, Australien och Holland.Sverige har gått från att vara extremt reglerat till motsatsen. I The Heritage Foundations ”Index of economic freedom” hamnar Sverige på 21:a plats. Hongkong är nr 1. Två statsvetare kallar förvandlingen för ”Den tysta omvälvningen”.

Socialdemokraterna är bakbundna, de har själva drivit på omvandlingen. Stefan Stern, som jobbat med både Ingvar Carlsson, Göran Persson och Mona Sahlin, jobbar idag med friskolekedjan Kunskapsskolan och med Silver Life, ett privat äldreboende för de välbeställda inom 40-talsgenerationen. Han känner sig idag lugnare sedan Stefan Löfven blivit S-ledare.

-Det var ju det här vi ville, utbrister han till reportern apropå avregleringarna. Det handlar om frihetslängtan. Om inte vi socialdemokrater står upp för att Sverige har blivit världens mest individualistiska land, kommer de nya Moderaterna att stjäla den berättelsen också ifrån oss.

Var kommer folkbiblioteken in i den berättelsen? Det antyds i SvD att många ekonomiska reformer genomförts mot allmänhetens vilja. Att vårt kollektivistiska tänkande är djupt rotat sedan hundra år tillbaka. Men en sak står nog klar: att det var i den sista röda sekunden som Sverige fick en folkbibliotekslag 1996. Annars hade kanske folkbiblioteket också, som hände med en skola i Malmö, utbjudits till försäljning på Blocket?

Mats Myrstener

2 svar på ”Svenska avregleringen världens snabbaste”

Bibliotekslag (1996:1596)
1 § Denna lag innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet.6 § Det skall finnas tillgång till högskolebibliotek vid alla högskolor. Dessa bibliotek skall inom de områden som anknyter till utbildning och forskning vid högskolan svara för biblioteksservice inom högskolan och i samverkan med landets biblioteksväsen i övrigt ge biblioteksservice.
Det gäller alltså inte bara folkbiblioteken.

Lagen hindrar dessvärre inte att folkbiblioteken säljs ut, privatiseras eller på annat sätt hamnar utanför den offentliga sektorn. Bibliotekslagen garanterar bara att det ska finnas ett enda folkbibliotek i varje kommunen, vem som driver det är upp till det kommunala självbestämmandet. Säg Nacka det räcker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.