Kategorier
biblioteksdebatten Folkbildning Folkrörelser Vad är ett folkbibliotek?

Bibliotek som folkbildning

Där människor och tankar möts – bibliotek som folkbildning  (BTJ Förlag 2010) är ett försök att se bibliotek utifrån den vision , Framsyn, som Folkbildningsrådet då, i ett brett rådslag bland studieförbund och Folkhögskolar tagit fram.

Nu håller man på att vidareutveckla och fördjupa visionen och ett förslag, Folkbildningens vägval och vilja, är ute på remiss , deadline  för svar 30 juni.

Tyvärr gör ju nuvarande organisation att folkbibliotekens naturliga förankring och rötter i folkbildningen skurits av. Den ovan nämnda boken var ett försök till återknytning, att se biblioteket i folkbildningsvisionens ljus.

Men en svala gör ingen sommar. Självklart borde Folkbildningens vägval och vilja i princip vara en del av varje kommuns biblioteksplan liksom av den nationella bibliotekspolitik vi så ivrigt efterlyser.

Dags alltså för alla som vill se folkbibliotek som en del av folkbildningen och inte av marknaden eller upplevelseindustrin, att ta till sig remissmaterialet, lyfta fram det i det lokala planarbetet och givetvis skriva remissvar och då påtala bibliotekens självklara plats i sammanhanget.

Bibliotek är att vilja, inte att sälja!

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.