Kategorier
Uncategorized

Nu är det bevisat! Kvinnor läser bättre än män

Agneta Herlitz forskar på skillnader mellan mäns och kvinnors kognitiva förmåga och är professor vid Karolinska institutet i Solna. I dagens DN publiceras några av hennes resultat. Faktum är, skriver man, att ju mer jämställt land flickorna bor i, desto duktigare och bättre blir de på att läsa. Det är det internationella Pisa-projektet som jämfört skolresultat i 40 länder, den borgerliga regeringen brukar ofta ta upp dessa resultat i sina motivationer för en ”tuffare skola”.

Här avslöjas också att även i ett kill-ämne som matematik blir flickor allt starkare, ju mer jämställt ett land är. På Island presenterar idag flickor bättre skolresultat än pojkar i matematik.Det är bara i geometri och s.k. visuo-spatial förmåga som pojkar fortfarande leder. Det kan bero på, tror Herlitz, att det är en liten grupp pojkar med särskild fallenhet för avancerad problemlösning, som drar upp pojk-genomsnittet.

Det är alltså jämställdheten det kommer an på Björklund, sen kan du tala om spetskompetens tills du storknar. Och i de mest jämställda länderna är könsskillnaderna i matematikkunskaper närmast obefintlig.

En annan forskningsteori är den s.k. förväntanseffekten. Den som ”förväntas” vara dålig i skolan på grund av en särskild grupptillhörighet, presterar helt enkelt dåligt. Undrar vilka siffror man kommer till om man börjar jämföra begreppet klass?

Läs artikeln här.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/konsskillnaderna-sma-i-vara-hjarnor

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.