Kategorier
Uncategorized

Riksdagsbiblioteket får kritik

Det är Petter Larsson i Aftonbladet som uppmärksammar att Riksdagsbiblioteket gallrar sju av sina tolv fackliga tidningar, däribland Kommunalarbetaren, Byggnadsarbetaren och Dagens Arbete (som bl.a. representerar Metall och Grafikerna), liksom tidskrifter som Arbetarskydd, Arbetsliv, Lärarnas Tidning, Skolvärlden och Hyresgästföreningens Hem & Hyra.

Själv jobbade jag på Riksdagsbiblioteket i början av 1990-talet. Under det år jag arbetade där besöktes biblioteket bara av två säger två riksdagsledamöter, det var Ian Wachtmeister och Bert Karlsson – och dom hade gått fel. Så biblioteket kanske inte är så alldeles nödvändigt, eller? Åtminstone från ledamöternas sida?

Och det mesta finns ju för övrigt ändå på nätet.

Mats Myrstener

Ett svar på ”Riksdagsbiblioteket får kritik”

När jag skrev mitt tyck om utrensningen av fackliga tidskrifter utgick jag från det som Riksdagsbibiloteket också representerar. Inte efter hur många besök det har per dag. Eller vilka som enligt hörsägen har besökt det!
Jag har också citerat det svar/motivering jag fått, via mejl efter att ha väntat några dagar, ordagrant i min artikel. Jag har använt mina egna ögon och varit i biblioteket,, tittat i hyllorna efter trängsel, jag har listor, offentliga källor från biblioteket på tidskrifter och utrensade sådana.
Och faktum kvarstår: Bland tidskrifterna, nu 300, i riksdagens tidskriftssamling saknas så gott som alla tidningar som bevakar arbetslivet. De cirka 40 fackliga har dragits ner till fem. Riksdagens bibliotek är inte bara en digital tjänst, ej heller en kommunikationsenhet, utan ett bibiliotek i allmänintressets tjänst. Det är öppet för medborgare. Signalen man som besökare får är mycket tydlig. Det handlar om vad som ska visas och vad som är osynligt. På de tidskriftshyllor jag talar om är utrensningen närmast total. Någon träff i databasen på fackliga tidningar fick inte jag.
Jag har de listor över val och bortval som är bibliotekets egna. Någon felinformation är det inte tal om.
PS Argumentet om miljön var riktigt dåligt, ta del av forskningen om vad som är värst för klimat och miljö, datorer och digitalt eller återanvänt tidningspapper! Uppenbart har de sex OECD-publikationerna om ekonomi inte fallit för det argumentet. Eller Dagens Industri, för att ta några exempel. DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.